Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je vlastně nejlepší pro kaktusy. Jsem nováček v pěstování těchto fascinujících rostlin a mám doma několik druhů, ale nevím si rady s jejich výživou. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují speciální hnojiva, ale jaká to jsou? Měly by být tekutá, nebo raději granulovaná? A jak často bych měl hnojit, aby se mi rostliny nezničily? Je nějaký konkrétní poměr živin, na který bych se měl zaměřit? Navíc, některé hnojiva prý obsahují hodně dusíku a to prý může být problém. Mám si dávat pozor na něco specifického? Jaké značky jsou doporučované mezi zkušenými pěstiteli? Vím, že každá rostlina může mít jiné potřeby, ale rád bych slyšel nějaké obecné tipy a rady. Děkuju za vaše názory a zkušenosti!

119 slov
1.2 minut čtení
25. 6. 2022
Marcela Švábová

Nejlepší hnojivo pro kaktusy je specializované hnojivo na sukulenty. Měl bys hledat hnojivo s nízkým obsahem dusíku, třeba něco jako 5-10-10 nebo 10-10-20, protože moc dusíku může způsobit, že kaktusy budou mít slabé kořeny a budou se víc vylučovat než růst. Tekuté hnojivo je fajn, protože ho můžeš snadno naředit a aplikovat během zalévání. Granulované si taky zaslouží pozornost, ale většinou to chce víc času, než se uvolní živiny. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto) a klidně vynechat v zimě. Značky jako Cactus Juice nebo nějaký Universal Fertilizer pro sukulenty jsou často doporučované. Takže to shrnu: zaměř se na nízký dusík, hnojit v létě jednou za čas a uvidíš, že ti to poroste.

120 slov
1.2 minut čtení
14. 12. 2023
Jan Kubíček

Takže, co se hnojiv pro kaktusy týče, nejlepší jsou speciální hnojiva pro sukulenty a kaktusy. Většinou mají nižší obsah dusíku, což je fajn, protože příliš moc dusíku může dělat z kaktusů trčící zelené příšery místo hezkých pevnejch rostlinek. Tekutá hnojiva jsou dobrá, rychle se vstřebávají, ale granulovaná taky fungujou, akorát jsou pomalejší. Takže pokud chceš jednoduchost, jdi do tekutého. Co se frekvence hnojení týče, tak v sezóně (jaro-léto) jednou za měsíc stačí. Zimní spánek nechej bez hnojení. Složení by mělo mít vyvážený poměr NPK, třeba 5-10-10 nebo něco podobnýho. Mezi značkami je dobrý třeba Cactus Focus nebo Substral – ty bývají doporučovaný. A hlavně si dej pozor na to, abys to nezapomněl naředěný s vodou dávat; kaktusy nemaj rády silný koncentrace. Tak hodně štěstí s pěstováním!

126 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Adam Blažek
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Důležité živiny pro exotické rostliny: Jak zajistit optimální výživu?Objevte klíčové živiny, které exotické rostliny potřebují pro zdravý růst. Naučte se, jak efektivně dodávat živiny a podpořte krásu vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
13. 5. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky