Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostlina má málo živin?

Jak poznám, že moje rostlina má málo živin?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik exotických rostlin, kaktusů a sukulentů, a začínám mít obavy, že by mohly mít málo živin. Přemýšlím, jak se to dá poznat, ale nejsem si jistý. Všiml jsem si, že některé z mých rostlin vypadají malinko unaveně a listy se mi zdají být bledší než obvykle. Taky jsem si povšiml, že některé z nich mají na koncích listů suché skvrny. Mohlo by to znamenat, že jim něco chybí? Rád bych se dozvěděl, na co si mám dávat pozor, abych zjistil, jestli moje rostlinky dostávají potřebné živiny. Jaké jsou příznaky nedostatku živin u různých rostlin? Jsou nějaké konkrétní praktiky nebo tipy, jak správně hnojit? A jak často bych měl své rostliny kontrolovat a zdali je potřeba přizpůsobit hnojení ročnímu období? Opravdu bych ocenil jakékoli rady nebo zkušenosti od ostatních pěstitelů. Děkuji!

136 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2022
Pavla Pospíšilová

Pokud si všimneš, že listy tvých rostlin blednou nebo mají suché okraje, tak to může být známka nedostatku živin. U kaktusů a sukulentů je často problém s nedostatkem dusíku, draslíku nebo železa. Zkus se podívat na rostliny blíž – pokud jsou listy měkké a padají, nebo rostlina roste pomalu, to taky není dobrý signál.

Hnojení bys měl dělat obvykle na jaře a v létě, protože v té době rostliny nejvíc rostou. V zimě se většinou hnojení vynechává. Doporučuje se používat speciální hnojiva pro sukulenty a kaktusy, které mají správný poměr živin. Pokud jsi hnojil naposledy před delší dobou, tak by to chtělo zkusit znovu. A nezapomínej na správnou zálivku, protože i ta ovlivňuje vstřebávání živin. Takže dej pozor na tohle, ať si neuděláš víc škody než užitku.

127 slov
1.3 minut čtení
30. 5. 2024
Marek Tesař

Takže, když tvoje rostliny vypadaj unaveně a listy jsou bledé, tak to může fakt znamenat, že mají nedostatek živin. Blednutí listů je často známka nedostatku dusíku, zatímco suchý okraj listů může ukazovat na nedostatek draslíku nebo vápníku. U sukulentů a kaktusů je důležitý i správný poměr vody a hnojiva, protože přehnojení může taky způsobit problémy.

Hnojení bych doporučil dělat na jaře a v létě, kdy rostliny většinou rostou. Na podzim a v zimě většinou snižují růst, takže hnojení bys měl omezit. Zkus používat tekuté hnojivo speciálně určené pro sukulenty a kaktusy, to by mělo pomoct. Kontroluj je aspoň jednou za měsíc, jestli nevidíš nějaký další změny. Když se ti něco nezdá, tak to radši vyřeš co nejdřív.

Každá rostlina má svoje specifické potřeby, tak se mrkni na to, co konkrétně máš doma. Snad to pomůže!

135 slov
1.4 minut čtení
22. 11. 2024
Libor Pazdera
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Důležité živiny pro exotické rostliny: Jak zajistit optimální výživu?Objevte klíčové živiny, které exotické rostliny potřebují pro zdravý růst. Naučte se, jak efektivně dodávat živiny a podpořte krásu vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
13. 5. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky