Meskalin.cz/Fórum/Jaké živiny potřebují kaktusy a sukulenty?

Jaké živiny potřebují kaktusy a sukulenty?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní živiny jsou pro kaktusy a sukulenty nejdůležitější. Když jsem začal pěstovat tyhle úžasné rostliny, docela mě zaujalo, že nevyžadují tolik vody jako jiné květiny, ale přesto jsem slyšel, že i tak mají nějaké specifické požadavky na živiny. Jaké hnojivo byste doporučili pro tyhle rostliny, abych je udržel zdravé a silné? Mám doma několik druhů sukulentů a kaktusů různých velikostí a chtěl bych vědět, jestli se jejich potřeby liší podle druhu nebo věku. Je lepší používat tekutá nebo granulovaná hnojiva? A co třeba frekvence hnojení – je dobré je hnojit pravidelně nebo jen v určitém ročním období? Také by mě zajímalo, zda existují nějaké přírodní alternativy k chemickým hnojivům. Vím, že tyto rostliny pocházejí z suchých oblastí, takže bych rád věděl, jak to ovlivňuje jejich potřebu živin. Jaké mikroživiny by měly být součástí jejich výživy? A co třeba pH půdy – má to nějaký vliv na to, jak dobře se rostlinám daří? Vím, že péče o kaktusy a sukulenty není tak složitá jako o jiné rostliny, ale stejně bych chtěl mít jistotu, že dostávají vše potřebné. Jaké jsou vaše zkušenosti s výživou těchto fascinujících rostlin?

189 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2023
Jiří Sýkora

Takže, kaktusy a sukulenty většinou potřebují hlavně dusík, fosfor a draslík. Tyhle živiny jsou pro ně klíčový, ale nezapomeň na mikroživiny jako železo a mangan. Hnojivo se dá sehnat speciální pro sukulenty a kaktusy, co je super, protože je už namíchané tak, aby vyhovovalo jejich potřebám. Měkký nebo tekutý typ hnojiva je fajn, protože se rychle vstřebává, ale i granulované hnojivo má svoje výhody – uvolňuje se pomalu. Frekvence hnojení závisí na sezóně, ideálně na jaře a v létě, když rostou. Na podzim a v zimě je lepší hnojení omezit. Co se týče pH půdy, tak to ovlivňuje vstřebávání živin, takže ideálně kolem 6-7. Přírodní alternativy? Zkus třeba kompost nebo rozpuštěný banánový slupky – to dodá draslík. Takže ve zkratce, drž se základních živin, sleduj pH a přizpůsobuj hnojení sezóně.

130 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2023
Ladislav Krátký

Kaktusy a sukulenty potřebují trochu jinou péči než klasické květiny. Hlavní živiny jsou dusík, fosfor a draslík, ale taky mikroživiny jako železo a mangan. Hnojivo pro ně by mělo být speciálně na kaktusy a sukulenty, protože mají menší nároky na živiny. Tekutá hnojiva se dobře vstřebávají, ale i granulovaná fungují, jen je třeba je dobře zapracovat do půdy.

Pokud jde o frekvenci hnojení, doporučuje se hnojit tak jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto). Na podzim a v zimě už hnojit nemusíš, rostliny jsou v klidu. Přírodní alternativy jako kompost nebo rozpuštěné mořské řasy jsou super volba, protože dodávají rostlinám živiny přirozeně.

Co se týče pH, ideální je kolem 6 až 7. Pokud je půda příliš kyselá nebo zásaditá, může to ovlivnit příjem živin. Takže občas zkontroluj pH půdy, třeba pomocí testovací sady.

Každý druh může mít trošku jiné potřeby, ale většina kaktusů a sukulentů si vystačí s podobným přístupem. Takže pokud se o ně postaráš a dáš jim to správný hnojivo, měly by být spokojený.

165 slov
1.7 minut čtení
11. 6. 2023
Matěj Hrubý
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Důležité živiny pro exotické rostliny: Jak zajistit optimální výživu?Objevte klíčové živiny, které exotické rostliny potřebují pro zdravý růst. Naučte se, jak efektivně dodávat živiny a podpořte krásu vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
13. 5. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky