Meskalin.cz/Fórum/Můžu hnojit exotické rostliny během zimy?

Můžu hnojit exotické rostliny během zimy?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Mám doma pár sukulentů a kaktusů, které se mi moc líbí, ale teď v zimě mám trošku obavy, jestli jim dělám správně. Chtěla bych vědět, jestli je bezpečné hnojit tyhle exotické rostlinky během zimních měsíců? Obvykle jsem slyšela, že v zimě by se mělo omezit zalévání, takže se ptám, co s hnojením? Je to pro ně jako další zátěž v období klidu? Někdo mi říkal, že v zimě mají spánek a je lepší počkat až na jaro, ale nevím, jestli to platí pro všechny druhy. Jaké máte zkušenosti vy? Hnojíte i v zimě nebo raději počkáte na teplejší měsíce? A pokud hnojíte, tak co používáte? Nějaké speciální hnojivo pro zimní období? Budu moc ráda za jakékoliv rady nebo zkušenosti. Díky!

125 slov
1.3 minut čtení
7. 12. 2023
Tomáš Musil

Hnojení exotických rostlin jako sukulenty a kaktusy během zimy se většinou nedoporučuje. V téhle době totiž většina těchto rostlin vstupuje do klidového stavu, takže nevyžadují tolik živin jako v létě. Sice je pravda, že někteří lidé hnojí i v zimě, ale já bych to moc nedoporučoval, protože to může být pro rostliny zátěž. Pokud už se rozhodneš hnojit, tak určitě použij slabší koncentraci a radši nějaké speciální hnojivo pro sukulenty. Ale obecně je lepší počkat na jaro, kdy rostlinky začnou růst a budou mít žízeň po živinách. Takže osobně radši nic a počkej na teplejší měsíce. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
1. 1. 2025
Martin Kopal

Zimní období je většinou klidovým časem pro sukulenty a kaktusy, takže hnojení se moc nedoporučuje. Tyhle rostliny v zimě většinou spí a potřebují méně živin. Pokud je hnojíš, můžeš je dostat do stresu, což není ideální. Pokud chceš, tak bych počkal do jara, kdy začnou růst a budou potřebovat více živin. Když už hnojíš, tak si dej pozor na slabší koncentraci hnojiva, ale stejně říkám, radši to nech na jaro. Takže v zimě bych spíš omezil zalévání a hnojení úplně vynechal.

81 slov
0.8 minut čtení
7. 1. 2025
Kristýna Marková
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Důležité živiny pro exotické rostliny: Jak zajistit optimální výživu?Objevte klíčové živiny, které exotické rostliny potřebují pro zdravý růst. Naučte se, jak efektivně dodávat živiny a podpořte krásu vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
13. 5. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky