Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo použít pro tropické rostliny během zimy?

Jaké hnojivo použít pro tropické rostliny během zimy?

V zimě, když teploty klesají a dny se zkracují, si mnozí z nás kladou otázku, jak nejlépe postarat o své tropické rostliny. Mám doma několik krásných rostlin, které jsem si pořídil na jaře a teď se obávám, že bez správné péče během zimních měsíců by mohly začít trpět. Vím, že hnojiva jsou důležitá pro zdravý růst a vitalitu rostlin, ale jaké konkrétní hnojivo bych měl používat v zimě? Mám slyšel, že některé hnojiva se během chladnějších měsíců nedoporučují, protože rostliny nejsou schopny absorbovat živiny tak efektivně jako v létě. Je pravda, že bych měl snížit dávkování nebo dokonce přestat hnojit úplně? Jaké jsou nejlepší výrobky na trhu pro tropické rostliny v této části roku? A co takové organické versus syntetické hnojivo? Je lepší volit přírodní varianty nebo se spolehnout na chemicky vyráběná hnojiva? Jaké zkušenosti máte vy? Rád bych znal vaše názory a doporučení ohledně výběru správného hnojiva pro tropické rostliny během zimního období. Děkuji!

155 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2023
Helena Netolická

Takže pokud jde o hnojení tropických rostlin v zimě, většinou se doporučuje ubrat dávkování nebo úplně přestat. Rostliny v zimě zpomalují růst, takže potřebují méně živin. Pokud už hnojit, tak něco slabšího – třeba hnojivo s pomalejším uvolňováním. Já používám organické hnojivo, protože mi přijde lepší pro zdraví rostlin a půdy. Syntetika může být rychlá, ale někdy to může přehnat. V zimě je dobrý mít na paměti i vlhkost vzduchu a světlo, což taky ovlivňuje jak rostliny přijímají živiny. Takže spíš opatrně a sleduj jak reagujou. Zkus třeba hnojivo na bázi rybí emulze, to je fajn pro zimní období.

99 slov
1 minut čtení
15. 5. 2024
Nikola Dušková

Zimní péče o tropické rostliny je fakt důležitá. Většinou se doporučuje hnojit míň nebo dokonce přestat, protože rostliny v zimě nemají tolik světla a tepla, takže nevstřebávají živiny tak jako v létě. Pokud ale chceš hnojit, tak je dobrý zvolit hnojivo s nízkým obsahem dusíku a víc draslíku a fosforu, třeba nějaké tekuté hnojivo pro pokojovky. Už jsem zkoušel organická hnojiva a fungují super, ale vyžadují víc práce než chemická. Chemická jsou rychlejší, ale můžeš to přehnat. Takže s opatrností, ale já bych doporučil jít spíš do organických věcí. Udržuj taky vlhkost vzduchu, to je pro tropické rostliny fakt klíčový. Zkus třeba pravidelně postřikovat listy vodou. Držím palce, ať ti rostlinky vydrží!

112 slov
1.1 minut čtení
12. 9. 2023
Emil Hrubý
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Kdy a jak aplikovat hnojivo na tropické rostliny v zimním období?Praktický průvodce pro hnojení tropických rostlin během zimy. Získejte tipy, triky a pravidla pro úspěšné pěstování vašich oblíbených rostlin i během ...
1000 slov
10 minut čtení
15. 4. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky