Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít stejné hnojivo jako v létě?

Můžu použít stejné hnojivo jako v létě?

Zajímá mě, jestli je možné použít hnojivo, které jsem používal v létě, i teď na podzim. Mám pár kaktusů a sukulentů, které se mi podařilo udržet naživu, ale teď, když se blíží chladnější období, nevím, jestli je to pro ně bezpečné. Četla jsem, že některé rostliny mají různé nároky na živiny v závislosti na ročním období a chtěla bych se ujistit, že jim neublížím. Jak moc se liší potřeby rostlin v létě a v zimě? Mám obavy, že pokud použiju stejné hnojivo, mohlo by to způsobit nějaké problémy nebo dokonce poškodit mé rostlinky. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s hnojením kaktusů a sukulentů v různých obdobích? Je lepší přejít na nějaké speciální podzimní hnojivo nebo mohu klidně pokračovat s tím letním? Ráda bych slyšela názory a rady od zkušenějších pěstitelů. Děkuji!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 6. 2022
Andrea Marešová

Podzim je trochu jiný než léto, zvlášť co se hnojení týká. Kaktusy a sukulenty v zimě většinou zpomalují růst, takže nepotřebují tolik živin. Pokud jsi používala letní hnojivo, je dost možný, že bude mít víc dusíku, což teď nebude úplně ideální. Místo toho bys mohla zkusit nějaký vyváženější hnojivo, nebo dokonce nic nedávat, pokud si nejsi jistá. Ve většině případů kaktusy a sukulenty přežijí i bez hnojení přes zimu. Jestli to chceš vzít opatrně, tak na podzim může být lepší pozastavit hnojení úplně a klidně počkat na jaro, kdy se rostlinky probudí a začnou růst. Můžeš sledovat, jak reagují – pokud vypadají zdravě, není potřeba se stresovat.

107 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2024
Jitka Skálová

Tak já bych to viděl takhle. Kaktusy a sukulenty mají v létě fakt víc energie, potřebujou víc živin, protože rostou. Na podzim už se to zpomaluje, takže hnojení bys měla omezit. Jestli používáš to samé letní hnojivo, můžeš jim vlastně ublížit, protože by mohly dostat moc dusíku a pak by ti mohly uhynout nebo se oslabit. Takže doporučuji přejít na slabší hnojivo nebo vůbec, pokud už mají dost živin. Někdo říká, že na podzim stačí občas zalít vodou a nic víc. Zkus to a uvidíš, jestli se jim daří. Radši opatrně než pak litovat, že jsi je zabila hnojivem.

99 slov
1 minut čtení
18. 12. 2024
Romana Burianová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Kdy a jak aplikovat hnojivo na tropické rostliny v zimním období?Praktický průvodce pro hnojení tropických rostlin během zimy. Získejte tipy, triky a pravidla pro úspěšné pěstování vašich oblíbených rostlin i během ...
1000 slov
10 minut čtení
15. 4. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky