Meskalin.cz/Fórum/Jak hnojit rostliny v zimě?

Jak hnojit rostliny v zimě?

Zajímalo by mě, co se vlastně stane, když budu hnojit své rostliny v zimě. Mám doma několik sukulentů a kaktusů, které se mi daří pěstovat, ale teď, když přišla zima, se obávám, že bych jim mohl uškodit. Hnojím je pravidelně během vegetačního období a přemýšlím, jestli by to bylo dobré i teď, když jsou dny krátké a světla je málo. Mám pocit, že rostliny možná v zimě spí nebo zpomalují svůj růst, takže by mohlo být hnojivo zbytečné nebo dokonce škodlivé. Jaké máte zkušenosti s hnojením v zimním období? Mohlo by to způsobit nějaké poškození kořenového systému nebo by se mohly objevit problémy s přehnojením? Taky by mě zajímalo, jestli existují speciální typy hnojiv určené pro zimní období a jakým způsobem je správně aplikovat. Co říkáte na možnost snížit dávkování hnojiva v zimě? Je lepší počkat do jara? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají s pěstováním exotických rostlin víc zkušeností.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2023
Libor Havelka

Zimní hnojení sukulentů a kaktusů je dost kontroverzní téma. Většina lidí, co pěstuje tyhle rostliny, doporučuje hnojit málo nebo vůbec, protože v zimě většinou spí nebo výrazně zpomalují růst. Hnojivo v tomto období může způsobit, že se rostliny přehnojí, což je pro kořeny špatný. Místo toho se raději soustřeď na dobré zalévání – méně než v létě, ale pořád nějak. Někteří zahradníci hnojí jednou za čas i v zimě, ale jen s velmi slabým roztokem a to spíš v období, kdy mají rostliny více světla, třeba když svítí sluníčko a jsou dny delší. Pokud chceš hnojit, tak určitě snížit dávkování a ideálně počkat do jara, kdy začnou aktivně růst. Pokud jde o speciální hnojiva pro zimu, moc jich není a většina lidí prostě používá to samé jako na jaře, ale v menších dávkách. Takže jo, lepší je počkat a ušetřit si nervy s tím přehnojením.

145 slov
1.5 minut čtení
18. 6. 2024
Martina Suchá

Když se zeptáš na hnojení v zimě, tak záleží na typu rostliny. Sukulenty a kaktusy většinou v zimě spí nebo aspoň zpomalují růst, takže hnojení je víc-méně zbytečné. Většina lidí doporučuje přestat hnojit úplně nebo to aspoň hodně omezit. Hnojivo by mohlo poškodit kořeny, protože rostlina nemá tolik světla a vody na to, aby vstřebávala živiny. Snížení dávkování může být OK, ale stejně bych to spíš nedělal a počkal do jara. Někteří zahradníci používají speciální zimní hnojiva, ale to je spíš pro rostliny, co potřebují víc péče. Takže nejlepší rada? Počkej na jaro, pak klidně pokračuj s hnojením. Takhle ušetříš rostlinám stres.

102 slov
1 minut čtení
8. 2. 2024
Eva Švecová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Kdy a jak aplikovat hnojivo na tropické rostliny v zimním období?Praktický průvodce pro hnojení tropických rostlin během zimy. Získejte tipy, triky a pravidla pro úspěšné pěstování vašich oblíbených rostlin i během ...
1000 slov
10 minut čtení
15. 4. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky