Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit červců na kaktusech?

Jak se zbavit červců na kaktusech?

Nedávno jsem si všiml, že moje kaktusy se začínají zdát nějaké podivné, a když jsem se na ně podíval blíž, tak jsem objevila ty malé bílé červíky, co se usadili v substrátu a na stoncích. Je to fakt hrozné, protože mám kaktusy moc rád a nechtěl bych je ztratit. Zkoušel jsem to vyčistit vodou a mýdlem, ale vypadá to, že to nepomáhá. Nevíte někdo, co by mohlo fungovat aby se ti červci dostali pryč? Slyšel jsem něco o nějakých chemikáliích nebo přírodních prostředcích, ale nevím, co je bezpečné. Mám strach, že když použiju něco silného, abych zabil ty mrchy, tak to může ublížit i kaktusům. Taky se bojím, že když je nepřestanu nakonec včas, tak mi celé rostliny uhynou. Jaké máte zkušenosti s tímhle problémem? Existuje nějaký osvědčený postup jak se těch červců zbavit bez toho, abych zničil své milované kaktusy? Budu vděčný za každou radu nebo tip.

148 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Daniel Jirka

Zbavit se červců na kaktusech není žádná legrace, ale jde to. Zkus použít mýdlový roztok, doporučuju přírodní mýdlo, co nemá chemikálie. Rozpustíš mýdlo ve vodě a pak tím pořádně postříkáš kaktusy i substrát. Pomůže to. Můžeš taky vyzkoušet alkohol, ale s tím opatrně, stačí namočit vatový tampon a pošudlat jen na červce. Chemické insekticidy jsou sice silné, ale opravdu hrozí, že ublíží i kaktusům. Takže to bych nedoporučoval, pokud to není extrémní situace. Hlavně nezapomeň na prevenci - pořádně větrané místo a nekropit moc vody. Držím palce, ať se ti je podaří zachránit!

93 slov
0.9 minut čtení
29. 12. 2024
Štěpán Šindelář

To je fakt nepříjemný, ty červci na kaktusech. Měl jsem to taky a nakonec jsem našel pár tipů, jak se jich zbavit. Zkus nejdřív osvědčený mýdlo a vodu, ale chce to víc než jen umýt. Například smíchej trochu neemový olej s vodou a nastříkej na rostliny, to by mělo pomoct. Ten olej je přírodní a neměl by kaktusům ublížit. Dobrý je taky použít izopropylalkohol, ale opatrně – testuj to na malém kousku kaktusu, jestli to snese. Pokud je to vážný, zvaž nějaký chemický insekticid určený na škůdce, ale pěkně si přečti návod, aby se ti kaktusy neudělaly špatně. Taky nezapomeň na substrát, možná budeš muset vyměnit zeminu, pokud je tam moc těch potvor. Hlavně kontroluj pravidelně a snaž se udržet rostliny zdravé. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2024
Adéla Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Deset nejčastějších škůdců kaktusů a sukulentů a jak se jich zbavitPodrobný přehled deseti nejčastějších škůdců, kteří ohrožují kaktusy a sukulenty, včetně rad na jejich účinné odstranění a péče o vaše exotické rostli...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky