Meskalin.cz/Fórum/Mám mšice na sukulentech, co teď dělat?

Mám mšice na sukulentech, co teď dělat?

Přemýšlím, co dělat, když jsem si všiml, že moje milované sukulenty jsou napadené mšicemi. Je to pro mě docela stresující situace, protože jsem na ně pyšný a nechci je zničit. Zkoušel jsem je prohlédnout a vypadá to, že se tam ty malé potvůrky usadily na listech a stoncích. Slyšel jsem, že mšice dokážou udělat velkou škodu a vůbec nevím, jak se jich zbavit. Měli byste mi poradit, jestli existují nějaké osvědčené metody na likvidaci těchto škůdců? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké přírodní prostředky nebo raději použít chemické insekticidy? Jak moc je to nebezpečné pro sukulenty? Co se stane, když je nechám být a nebudu s nimi nic dělat? Mohou nakonec zahynout nebo se to prostě vyřeší samo? Uvažoval jsem, jestli bych měl rostliny přesadit do nové půdy nebo potřebuji udělat něco jiného, aby se mšice nevrátily. Kdybych měl použít mýdlový roztok nebo něco podobného, jak to správně aplikovat? Jsem si taky vědom toho, že některé rostliny jsou citlivější než jiné, tak co kdybych měl vícero druhů sukulentů pohromadě? Mohlo by to mít vliv na ostatní rostliny nebo by měly být v pohodě? Snad mi pomůžete najít odpovědi na tyhle otázky a poradíte mi s nejlepšími postupy, abych zachránil své sukulenty.

202 slov
2 minut čtení
6. 1. 2024
Adam Rada

Mšice na sukulentech jsou fakt na prd, ale dá se s tím něco dělat. Zkus nejdřív ručně odstranit ty potvůrky, třeba navlhčeným vatovým tamponem nebo hadříkem. Jinak je fajn použít mýdlový roztok, smíchej pár kapek tekutého mýdla s vodou a postříkej tím rostliny, hlavně zespodu listů, kde se mšice schovávají. Chemické insekticidy moc nedoporučuji, můžou být pro sukulenty dost agresivní. Když to necháš být, tak se mšice můžou rozmnožit a rostliny oslabit, takže by mohly i uhynout. Přesazovat do nové půdy není nutné, ale sleduj, jestli se neobjeví noví škůdci. Pokud máš víc druhů sukulentů pohromadě, buď opatrný, aby ses nenechal napadnout dalšími rostlinami. A hlavně pravidelně kontroluj, co je na rostlinách, aby ses vyhnul dalším problémům.

117 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2024
Bohumil Kubík

Takže, mšice na sukulentech, to je fakt průšvih. Nejdřív si zkontroluj, jak moc jsou napadené. Jestli jich tam je hodně, tak je lepší zasáhnout rychle. Můžeš zkusit mýdlový roztok, stačí smíchat vodu s běžným tekutým mýdlem (ne to s přidanými vůněmi nebo oleji). Aplikuj to jemně na postižené části rostliny, ideálně večer, aby slunce nezpůsobilo spálení listů. Někdy stačí i důkladně opláchnout vodou pod sprchou. Co se týče chemických insekticidů, tak pro sukulenty bych byl opatrný, mohou je poškodit, pokud nejsou dost silné nebo pokud je aplikuješ špatně. Mšice by měly zmizet do pár dní, ale můžeš mít problém s návratem, takže občas kontroluj a repeat if needed. Přesazení do nové půdy by mělo smysl, ale spíš jako preventivní krok než řešení současného problému. No a pokud máš víc druhů pohromadě, tak buď v klidu, mšice se rády šíří, ale ne všechny rostliny musí být stejně citlivé. Prostě sleduj a jednáš včas. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2025
Hana Fučíková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Deset nejčastějších škůdců kaktusů a sukulentů a jak se jich zbavitPodrobný přehled deseti nejčastějších škůdců, kteří ohrožují kaktusy a sukulenty, včetně rad na jejich účinné odstranění a péče o vaše exotické rostli...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky