Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit molic na kaktusech?

Jak se zbavit molic na kaktusech?

Mám velký problém s mými kaktusy, už nějakou dobu si všímám, že na nich jsou molice a já nevím, co s tím. Zkoušel jsem je umýt, ale stejně se pořád vracejí. Není to úplně zdravé pro mé rostliny a mám strach, že je to zničí. Mám doma několik různých druhů kaktusů a některé z nich vypadají vážně oslabeně. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, jak efektivně se zbavit těchto otravných molic? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké přírodní prostředky nebo třeba chemické postřiky, které by byly šetrné k rostlinám a zároveň účinné proti těmto škůdcům. Nechci je všechny vyhodit, protože jsem do jejich pěstování investoval spoustu času i peněz. Také bych rád věděl, jak poznám, že už jsou molice pryč a jak mohu zabránit jejich návratu v budoucnu. Je dobré kaktusy přesadit nebo je nechat v původních květináčích? Díky moc za jakékoli rady, které by mi mohly pomoci.

152 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Miroslav Vaculík

Tak jo, molice na kaktusech jsou fakt problém, to znám. Zkusil bych začít s nějakým neem olejem, to by mělo pomoct. Můžeš ho smíchat s vodou a postříkat tím kaktusy, je to přírodní a šetrné. Někdo doporučuje taky mýdlový roztok, co si uděláš doma – prostě smícháš vodu s mýdlem a tím je umyješ. Ale pozor, nesmíš to přehnat, ať je nespálíš.

Pokud jde o přesazení, doporučil bych to udělat, ale až po tom, co se zbavíš molic. Zkontroluj kořeny, jestli nejsou napadené.

Aby ses vyhnul návratu molic, zkus pravidelně kontrolovat rostliny a udržovat kolem čistotu. Můžeš taky zvažovat umístění kaktusů na slunnější místo nebo je mít v izolaci od ostatních rostlin, dokud se to nevyřeší.

A jak poznáš, že už jsou pryč? Když už nebudeš vidět ty malý bílý broučky a kaktusy budou vypadat zdravěji. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
20. 8. 2024
Jarmila Dostálová

Molic se zbavit je fakt oříšek. Zkus nějaké přírodní prostředky jako mýdlový roztok, to funguje docela dobře na většinu škůdců. Smíchej vodu s tekutým mýdlem a jemně postříkej kaktusy. Dělej to několikrát týdně, dokud nezmizí.

Chemické postřiky jsou taky možnost, ale dej pozor, abys nepoškodil rostliny. Hlavně se podívej na přípravky určené na kaktusy nebo sukulenty.

Pokud už máš kaktusy dost oslabené, můžeš je zkusit přesadit do nové půdy, ale opatrně, ať je nepoškodíš ještě víc. Vždycky je dobrý je po přesazení nechat chvíli v klidu a bez zalévání.

Aby se ti molice nevracely, snaž se udržovat dobré větrání a nezapomínej na pravidelnou kontrolu. Zdravé kaktusy jsou odolnější, tak je taky hnoj pravidelně, aby měly sílu bojovat.

Hlavně nezoufej, dá se to zvládnout!

121 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2023
Jiří Sýkora
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Deset nejčastějších škůdců kaktusů a sukulentů a jak se jich zbavitPodrobný přehled deseti nejčastějších škůdců, kteří ohrožují kaktusy a sukulenty, včetně rad na jejich účinné odstranění a péče o vaše exotické rostli...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky