Meskalin.cz/Fórum/Bílé tečky na sukulentech – co to může být?

Bílé tečky na sukulentech – co to může být?

Nedávno jsem si všiml, že na mých sukulentech se objevily bílé tečky a vůbec nevím, co to může být. Mám je už delší dobu a vždycky vypadaly zdravě, ale teď se mi zdá, že něco není v pořádku. Ty bílé tečky se objevují na listech, a dokonce i na stoncích, jakoby to byly nějaké škůdci nebo houby. Myslíš, že by to mohlo být něco jako padlí nebo mealybugs? Už jsem zkoušel je umýt vodou, ale to nepomohlo a ty bílé fleky tam pořád jsou. Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo zkušenosti, nebo jestli víte, jak se toho zbavit. Mohlo by to mít vliv na zdraví rostlin, nebo je to jen estetický problém? Jak se o takové potíže postarat? Zatím jsem nezkoušel žádné chemické přípravky, protože se bojím, abych neublížil ostatním rostlinám. Existuje nějaký přírodní způsob, jak tyto bílé tečky odstranit? Co byste doporučili? Děkuji za jakoukoli radu!

149 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2024
Vladimír Vojtěch

To, co popisuješ, vypadá jako mealybugs. Ty bílé tečky jsou často samičky, které se hromadí na rostlinách a sají šťávy. Je dobré to řešit co nejdřív, jinak můžou rostliny dostat šok nebo umřít. Zkus je opatrně omýt mýdlovou vodou nebo použít neemový olej, ten pomáhá i na další škůdce. Furt dávej pozor, jestli se nevrátí, protože jsou dost odolní. A pokud se to zhorší, tak možná budeš muset použít nějaký chemický přípravek, ale snaž se s tím šetřit. Měly by to zvládnout i zdravé rostliny, ale než něco uděláš, zkontroluj ostatní rostliny, aby ses ujistil, že se to nešíří.

99 slov
1 minut čtení
28. 10. 2024
Jakub Vyskočil

Ty bílé tečky na sukulentech můžou bejt různý. Často to sou mealybugs, což jsou takový malý hmyzáci, co se schovávaj v listech a na stoncích. Ale může to bejt i padlí, což je plíseň. Jestli si s tím už zkoušel umýt rostliny vodou a nic, tak bych zkusil něco víc účinnýho. Můžeš zkusit mýdlo na nádobí na ředění s vodou, to funguje na ty hmyzáky a je to šetrný. Jinak jestli máš možnost, tak zkus i neemový olej, ten je taky přírodní a pomáhá proti škůdcům. Hlavně to nepodceňuj, protože když to necháš být, může to poškodit rostliny víc než jen esteticky. Tak se do toho pusť hned!

108 slov
1.1 minut čtení
10. 12. 2024
Věra Janoušková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Deset nejčastějších škůdců kaktusů a sukulentů a jak se jich zbavitPodrobný přehled deseti nejčastějších škůdců, kteří ohrožují kaktusy a sukulenty, včetně rad na jejich účinné odstranění a péče o vaše exotické rostli...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky