Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus má nějakou nemoc?

Jak poznám, že můj kaktus má nějakou nemoc?

Mám doma pár kaktusů, které mě fakt baví a rád se o ně starám, ale teď mám pocit, že něco není v pořádku. Nejspíš se stalo něco špatného, ale nevím přesně co. Je pravda, že jsem na internetu viděl spoustu informací o různých nemocech kaktusů a jak je léčit, ale co když ještě nemám jasnou představu o tom, jak vůbec poznat, že kaktus má nějakou nemoc? Co když jen špatně zalévám nebo mu nedávám dost světla? Jaké příznaky bych měl sledovat? Je normální, když kaktus změní barvu nebo začne odumírat od spodní části? A co ty fleky na pichlavých částech - to je taky důvod ke strachu nebo to může být jen přirozený proces? Mám se bát plísně nebo škůdců? Jak poznám, jestli je to jen menší problém, který se dá snadno vyřešit, nebo vážnější nemoc, která by mohla ohrozit všechny moje rostliny? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak kontrolovat zdraví kaktusu a co dělat, když zjistím, že je něco špatně? Opravdu bych ocenil nějaké rady nebo tipy od těch, co už mají s pěstováním kaktusů více zkušeností.

177 slov
1.8 minut čtení
25. 1. 2024
Tomáš Zeman

Zdravím, tak já mám s kaktusy taky pár zkušeností. Je dobrý si všímat změn v barvě – pokud začnou být žluté nebo hnědé, může to znamenat přelití nebo málo světla. Když se mění barva na spodních částech, může to být normální, ale pokud vidíš hnilobu, je to problém. Fleky na pichlavých částech můžou být plíseň nebo škůdci, třeba svilušky nebo mšice. Zkontroluj spodní stranu listů a jestli se neobjevuje bílý povlak – to by mohlo být něco špatného. Věnuj pozornost kořenům, jestli nejsou hnědé a kašovité. Zalévej opatrně, aby ti kaktus nezhnil. Když se ti něco nezdá, radši ho izoluj od ostatních rostlin, aby se to nerozšířilo. Pokud najdeš škůdce, použij nějaký insekticid nebo mýdlovou vodu. Měj oči otevřené a sleduj, co se děje – často to chce jen malou úpravu ve péči.

133 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2024
Petra Klímová

Pokud máš pocit, že něco není v pořádku s kaktusy, určitě se podívej na pár věcí. Změna barvy může znamenat, že málo světla nebo naopak moc slunce. Když začne odumírat od spodní části, může to být známka hniloby – to je špatně. Fleky na pichlavých částech můžou být plíseň nebo škůdci, ale taky to může být normální projev. Zkontroluj, jestli nemáš škůdce jako svilušky nebo červce. Zalévání je klíčový – moc vody je často problém. Na zdraví kaktusu se dá koukat podle tvaru, barvy a celkové vitality. Jestliže začne vadnout nebo se deformuje, tak to není dobré znamení. Pokud najdeš příznaky, tak se snaž co nejdřív zjistit co to je a jak to řešit – někdy stačí změnit zalévání nebo přesunout na jiné místo. Takže sleduj, buď pozorný a nenechej si to zajít příliš daleko.

135 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2024
Božena Prokopová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Jak rozpoznat příznaky chorob u kaktusů a sukulentů?Naučte se identifikovat varovné signály, které ukazují na onemocnění vašich rostlin a jak rychle jednat, abyste zachránili své milované kaktusy a suku...
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky