Meskalin.cz/Fórum/Proč moje kaktusy ztrácí barvu a jak to napravit?

Proč moje kaktusy ztrácí barvu a jak to napravit?

Jsem už nějakou dobu nadšeným pěstitelem kaktusů a sukulentů, ale teď mě trápí jeden problém. Mám několik různých druhů kaktusů, které byly dříve plné života a krásných barev, ale teď začínají vypadat dost vybledle. Ztrácejí svoji jasnost a barvy se zdají být mnohem bledší, než byly, což mě opravdu znepokojuje. Mám pocit, že jsem jim věnoval dostatek péče – pravidelně je zalévám, dávám jim sluneční světlo, i když se snažím dávat pozor na to, abych je nepřelil. Teď se ale obávám, jestli něco nedělám špatně nebo jestli jim něco nechybí. Mohli byste mi prosím poradit, co by mohlo způsobovat tohle ztrácení barvy? Může to být nedostatek živin nebo možná příliš mnoho slunce? A co bych měl udělat pro to, aby se jejich barvy zase vrátily zpět? Uvažuji o hnojení nebo změně místa prodeje, ale nejsem si jistý. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem? Co byste doporučili? Díky za jakoukoli pomoc!

151 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2024
František Jirásek

Ztráta barvy u kaktusů může mít víc příčin. Zkus se zamyslet nad tím, jestli jim nedáváš moc slunce nebo naopak málo. Někdy se stane, že kaktusy mají "příliš" dobré podmínky a spálením na přímém slunci ztrácí barvu. Také bys mohl zkontrolovat, jestli je správná zemina a odvodnění. Kaktusy potřebují dobře propustnou půdu. Pokud jsi je hnojil, tak pozor, příliš živin může taky uškodit. Zkus je přesunout na místo, kde dostanou rozptýlené světlo a uvidíš, co se stane. Občas stačí i změnit substrát. Pokud barva nezmizí úplně a rostliny jsou jinak zdravé, tak to asi nebude nic vážného. Měj na paměti, že kaktusy se taky mění podle ročních období, takže to může být i normální. Hlavně buď trpělivý a sleduj je.

120 slov
1.2 minut čtení
1. 9. 2024
Milan Pazdera

Může to bejt víc problémů. Kaktusy, když blednou, většinou trpí buď nedostatkem světla, nebo naopak moc slunce. Zkus je dát na místo, kde mají světlý stín, aby nebyly spálený. Taky se podívej na zálivku – i kaktus může mít žízeň, ale nesmí stát ve vodě. Jestli je substrát moc těžkej nebo se špatně odvodňuje, to taky může hrát roli. Co se týče hnojení, tak zkus nějaký speciální hnojivo pro sukulenty, ale dej bacha, abys to nepřehnal. A nezapomeň kontrolovat škůdce, někdy je problém i v těch. Zkus se na ně podívat a uvidíš, jestli se barva vrátí.

97 slov
1 minut čtení
16. 11. 2024
Jana Malá
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Jak rozpoznat příznaky chorob u kaktusů a sukulentů?Naučte se identifikovat varovné signály, které ukazují na onemocnění vašich rostlin a jak rychle jednat, abyste zachránili své milované kaktusy a suku...
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky