Meskalin.cz/Fórum/Co mám dělat, když můj sukulent začne hnít?

Co mám dělat, když můj sukulent začne hnít?

Nedávno jsem si pořídil pár sukulentů, které jsem si zamiloval a vyhlížely opravdu skvěle. Ale teď jsem si všiml, že jeden z nich, konkrétně ten malý, zelený s kulatými listy, začal vypadat dost špatně. Listy se mu jakoby zbarvily do žluta a na některých místech dokonce začala hnědnout. Včera jsem si říkal, že to asi není normální, a tak jsem se rozhodl podívat se blíž. Když jsem ho vzal do ruky, měl jsem pocit, že je takový měkký a skoro mokrý. Myslel jsem, že je to sukulent, který by měl být spíše suchý a pevný. Což mě přivádí k otázce - co bych měl dělat? Je to známka toho, že už začíná hnít? A pokud ano, jak poznám, kde přesně to hnití začíná? Mám rovnou odříznout ty části, které vypadají špatně, nebo je lepší počkat a uvidět? A co se týče zalévání - dělám něco špatně? Možná moc zalévám nebo naopak málo? Jak poznám správné množství vody pro sukulenty? Kdyby to náhodou byla plíseň nebo něco podobného, jaké kroky bych měl podniknout? Mám nějakou šanci zachránit ho, nebo už je pozdě? Nechci přijít o další rostlinu. Takže pokud máte nějaké rady ohledně toho, co dělat, když sukulent začne hnít, budu moc vděčný za každou informaci. Díky!

206 slov
2.1 minut čtení
13. 12. 2023
Martin Žižka

Tak hele, pokud ti sukulent měkne a žloutne, je to asi špatně. Hnití je dost častý problém, hlavně když je moc vody nebo špatná drenáž. Zkus nejdřív prozkoumat kořeny, jestli nejsou hnědé a slizké, to by znamenalo, že hnijou. Pokud jo, vezmi nůžky a odstřihni ty špatný části. Měl bys taky nechat rostlinu zaschnout na vzduchu pár dní, než ji dáš zpátky do země. Zalévání je fakt důležité – sukulenty potřebují suchou půdu mezi zálivkami, takže radši méně než víc. Když začneš vidět plíseň, tak se s tím musíš poprat rychle, jinak to může zabít celou rostlinu. Můžeš vyzkoušet i fungicid. Ale nezapomeň, že prevencí je dobrá drenáž a pravidelné kontroly. Snad to zvládneš a zachráníš ho!

117 slov
1.2 minut čtení
2. 8. 2024
Martina Malíková

Jo, tohle vypadá na hnilobu, bohužel. Sukulenty potřebujou hodně vzduchu a minimální vodu, takže pokud je ten tvůj mokrej a měkkej, asi jsi ho přelil. Zkus se podívat na kořeny – jestli máš možnost, opatrně ho vyndej z květináče a zkontroluj, jestli nejsou hnědý nebo rozpadlý. Pokud jo, odřízni ty špatný části a nech ho zaschnout. Co se týče zalévání, dej mu vodu jen když je substrát fakt suchý. Můžeš taky zkusit použít květináč s dírama na dně, aby mohla voda odtéct. Hniloba se většinou šíří rychle, tak nečekej moc dlouho. Jestli máš podezření na plíseň, můžeš zkusit nějaký fungicid nebo prostě odstranit postižený části. Je šance ho zachránit, ale musíš s tím hned začít.

115 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2024
Hana Pazderová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Jak rozpoznat příznaky chorob u kaktusů a sukulentů?Naučte se identifikovat varovné signály, které ukazují na onemocnění vašich rostlin a jak rychle jednat, abyste zachránili své milované kaktusy a suku...
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky