Meskalin.cz/Fórum/Hnědé skvrny na sukulentu, co s tím?

Hnědé skvrny na sukulentu, co s tím?

Mám doma několik sukulentů a jeden z nich teď začíná mít hnědé skvrny na listech. Nejdřív jsem si myslela, že je to normální projev, ale teď jsem trochu nervózní, protože se to zdá být horší. Je to nějaká nemoc, nebo je to třeba jen přehnaná zálivka? Jak poznám, co přesně mu je? Měla bych jít s rostlinou k odborníkovi nebo se dá něco udělat doma? Zkoušela jsem na něho dávat méně vody, ale skvrny se nezdají zmizet. A co hnojivo? Může hrát nějakou roli v tom, že má sukulent tyhle problémy? Taky mě zajímá, jestli je hnědé skvrnité poškození nějakým způsobem nakažlivé pro ostatní sukulenty, které mám vedle něj. Mám je oddělit nebo prostě jen pozorovat, jak se to vyvine? Existují nějaké domácí prostředky nebo osvědčené rady od zkušených pěstitelů, které bych mohla zkusit? Napadá mě také otázka ohledně světelných podmínek – může nedostatek světla způsobit podobné skvrny na listech? Kdybych měla změnit místo poté, co se mi zdá, že mu nesvědčí, jak byste to řešili vy? Je v tomhle případě lepší nechat sukulent na pokoji a jen sledovat, nebo mu pomoci nějakým způsobem? Díky za každou radu.

188 slov
1.9 minut čtení
31. 7. 2023
Vladimíra Horáková

Hnědé skvrny na sukulentech můžou být různé věci. Nejčastěji je to buď přehnaná zálivka nebo nějaká choroba. Zkus se podívat, jestli máš zeminu příliš mokrou a jestli voda dobře odtéká. Pokud jo, tak by to mohlo být něco jiného asi. Hnojivo může taky hrát roli, jestli jsi ho dávala moc. Nedostatek světla může taky způsobit skvrny, tak se ujisti, že má dostatek sluníčka, ale ne přímé, pokud je citlivý. Co se týče nakažlivosti, je dobrý oddělit ho od ostatních, dokud nezjistíš, co se děje. Občas stačí jen snížit zálivku a sledovat to. Jestli nevidíš zlepšení, tak bych asi šla k odborníkovi. Domácí prostředky jako postřik s mýdlem nebo přesazení do čerstvé substrátu můžou taky pomoct. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
8. 9. 2024
Antonín Král

Hnědé skvrny na sukulentu můžou mít víc důvodů. Nejčastěji je to buď přehnaná zálivka, nebo houbová infekce. Zkus se podívat, jestli máš rostlinu moc mokrou, nebo jestli je v květináči dobrý odtok. Pokud jsou listy měkké a hnědé, tak by to mohlo být právě to přelévání. Hnojivo taky může hrát roli, pokud jsi dala moc nebo špatné, tak se to může projevit.

Když máš vedle sebe další sukulenty, tak je dobrý je oddělit aspoň na chvíli, aby se to případně nepřenášelo. Snaž se tomu dat dostatek světla, ale ne přímý sluneční svit, ten může způsobit spáleniny. Pokud jsi zkusila méně vody a nic se nezměnilo, zkus oříznout ty poškozené listy - to může pomoct rostlině se soustředit na nové zdravé růsty. A když se ti to nezdá, klidně zajdi k odborníkovi nebo do zahradnictví pro radu, ale někdy stačí prostě pozorovat a čekat.

143 slov
1.4 minut čtení
4. 9. 2024
Barbora Kříčková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Jak rozpoznat příznaky chorob u kaktusů a sukulentů?Naučte se identifikovat varovné signály, které ukazují na onemocnění vašich rostlin a jak rychle jednat, abyste zachránili své milované kaktusy a suku...
1000 slov
10 minut čtení
6. 4. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky