Hnědé skvrny na sukulentu, co s tím?
Mám doma několik sukulentů a jeden z nich teď začíná mít hnědé skvrny na listech. Nejdřív jsem si myslela, že je to normální projev, ale teď jsem trochu nervózní, protože se to zdá být horší. Je to nějaká nemoc, nebo je to třeba jen přehnaná zálivka? Jak poznám, co přesně mu je? Měla bych jít s rostlinou k odborníkovi nebo se dá něco udělat doma? Zkoušela jsem na něho dávat méně vody, ale skvrny se nezdají zmizet. A co hnojivo? Může hrát nějakou roli v tom, že má sukulent tyhle problémy? Taky mě zajímá, jestli je hnědé skvrnité poškození nějakým způsobem nakažlivé pro ostatní sukulenty, které mám vedle něj. Mám je oddělit nebo prostě jen pozorovat, jak se to vyvine? Existují nějaké domácí prostředky nebo osvědčené rady od zkušených pěstitelů, které bych mohla zkusit? Napadá mě také otázka ohledně světelných podmínek – může nedostatek světla způsobit podobné skvrny na listech? Kdybych měla změnit místo poté, co se mi zdá, že mu nesvědčí, jak byste to řešili vy? Je v tomhle případě lepší nechat sukulent na pokoji a jen sledovat, nebo mu pomoci nějakým způsobem? Díky za každou radu.