Meskalin.cz/Fórum/Jak mohu zabránit napadení mých kaktusů škůdci?

Jak mohu zabránit napadení mých kaktusů škůdci?

Pěstování kaktusů je pro mě jako malé dobrodružství, ale v poslední době mám pocit, že je to spíše boj s neviditelnými nepřáteli. Mám několik krásných kaktusů, které jsem si pořídil, ale zdá se, že se na ně začali chystat škůdci. Všiml jsem si, že na některých z nich se objevily malé skvrny a na jiných dokonce i nějaké pavoučky nebo mušky. Nechci přijít o svoje rostliny, protože je to pro mě důležitý koníček a také způsob, jak si zpestřit domov. Jak mohu zabránit napadení mých kaktusů škůdci? Myslím, že bych měl udělat něco víc než jen občasné zalévání. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké přírodní metody či prostředky, které bych mohl použít pro ochranu svých rostlin. Je dobré udržovat kaktusy v určitém prostředí nebo je třeba věnovat pozornost i jejich sousedním rostlinám? Měl bych zkoumat i půdu nebo květináče, ve kterých jsou zasazené? Děkuji za všechna doporučení a tipy. Každý detail se mi hodí, abych neztratil své milované kaktusy.

159 slov
1.6 minut čtení
12. 12. 2023
Šárka Marková

Jo, s těma škůdcema to může bejt hrozně otravný. Zkusím ti poradit pár věcí. První je, že bys měl kaktusy dávat na světlý místo, ale ne na přímý slunce, aby se nezapařily nebo nespálily. Udržuj vzdušnou vlhkost a nedávej je moc blízko k sobě, aby se škůdci nemohli snadno šířit.

Pokud už vidíš nějaký pavoučky nebo mušky, tak zkus umýt kaktusy vodou s mýdlem – to pomůže s mnohými škůdci. Taky je dobrý občas kaktusy prohlídnout a kontrolovat, jestli nejsou na nich skvrny nebo pavučinky, abys je mohl včas zachytit.

Mysli taky na půdu a květináče, protože tam se můžou skrývat larvy nebo vajíčka. Pokud máš možnost, zkus starou půdu vyměnit za čerstvou, kvalitní substrát určený pro sukulenty. No a nezapomeň na přírodní repelenty jako neemový olej – to je super pro prevenci.

Takže prostě buď pozorný a snaž se udržovat to v čistotě, můžeš i zkusit různý přírodní metody, to většinou funguje líp než chemie.

156 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Kristýna Hladíková

Takže jo, škůdci na kaktusech jsou fakt nepříjemní. První krok je určitě se podívat na to prostředí, kde je máš. Kaktusy potřebují dostatek světla, ale nesnáší přemokření, takže se s tím hraj opatrně. Co se týče škůdců, zkus je pravidelně kontrolovat, jestli nevidíš nějaký pavouky nebo mušky. Na tyhle potvory můžeš použít mýdlovou vodu – stačí pár kapek mýdla v teplé vodě a stříknout na rostliny, pomáhá to proti hodně škůdcům. Můžeš taky vyzkoušet neemový olej – je to přírodní pesticid a funguje to docela dobře.

Půdu kontroluj taky, protože ty škůdci se můžou schovávat i tam. Když kupuješ novou půdu nebo květináče, ujisti se, že jsou čistý a bez škůdců. Mezi rostlinama drž prostor, aby se nemohly snadno přenášet. A pokud máš vedle kaktusů jiné rostliny, tak je hlídej, protože některý škůdci si rádi udělají výlet.

Taky doporučuju občas kaktusy otřít hadříkem – i to může pomoct odstranit první známky napadení. Hlavně nenechávat zalévání na poslední chvíli a dodržovat pravidelný režim – zdravé kaktusy mají větší šanci odolat škůdcům.

170 slov
1.7 minut čtení
10. 2. 2024
Zdeněk Chalupa
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence je nejlepší lék: Jak chránit své rostliny před škodlivými organismyPraktické rady a techniky, které pomohou udržet vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky