Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit škůdců na kaktusu?

Jak se zbavit škůdců na kaktusu?

Mám kaktus, který jsem dostal od babičky, a teď se mi zdá, že na něm jsou nějaký škůdci. Vypadá to jako malé bílé tečky, možná svilušky nebo něco jiného. Kaktus byl vždycky krásný a zdravý, ale teď jsem si začal všímat, že má nějaké podivné skvrny a listy nevypadají vůbec dobře. Nechci o něj přijít, protože je to pro mě opravdu důležitá rostlina. Mělo by se s tím něco dělat? Zkoušel jsem ho umýt vodou, ale nepomohlo to. Možná bych měl použít nějaký prostředek proti škůdcům nebo něco přírodního? Co jste dělali vy, když jste se setkali s podobným problémem? Jaké máte tipy na odstranění škůdců z kaktusů? Myslím, že by se mi hodilo vědět i o prevenci, abych tomu předcházel do budoucna. Kde se vůbec vzali ti škůdci? Je možné, že je kaktus přinesl z obchodu nebo odněkud jinud? Děkuji za jakoukoli pomoc!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2023
Emil Jiránek

Zbavit se škůdců na kaktusu může být fakt oříšek. Ty bílé tečky, co popisuješ, by mohly být svilušky nebo mealybugs (vlnatky). To, co jsem zkoušel já, je nejdřív je prostě umýt pod tekoucí vodou, ale pokud to nepomůže, je dobrý použít nějaký přírodní sprej. Například mýdlová voda (prostě rozpuštěné mýdlo ve vodě) může fungovat celkem dobře. Občas taky pomůže roztok s alkoholem, ale opatrně, ať nespálíš kaktus.

Prevence je důležitá – dávej bacha na to, odkud kaktus bereš, protože škůdci se klidně přenesou z obchodu nebo od jiných rostlin. Drž si kaktusy odděleně od ostatních rostlin a pravidelně kontroluj spodní strany jejich "listů". Zkus taky udržovat vzdušnou vlhkost nižší, protože moc vlhka podporuje škůdce.

Takže shrnuto: umýt, mýdlový roztok a pak být v obraze s prevencí. Držím palce, ať se ti to podaří!

133 slov
1.3 minut čtení
1. 7. 2024
Zdeněk Macháč

Měl jsem podobný problém s kaktusem. Ty bílé tečky, co popisuješ, můžou bejt mealybugs, což jsou fakt otravný škůdci. Já jsem zkusil pár věcí, co pomohly. Nejdřív jsem vzal vatový tampon a namočil ho do alkoholu a tím jsem je ručně sundal. Fungovalo to docela dobře. Můžeš taky zkusit umýt kaktus mýdlem na nádobí, ale opatrně, ať mu neublížíš. Pak je dobrý použít neemový olej nebo nějaký insekticid, ale radši se podívej, jestli je to bezpečný pro kaktusy. Co se týče prevence, tak doporučuju občas kaktus prohlídnout a dávat ho na místo, kde nebude mít moc vlhko. Škůdci se většinou vezmou z obchodu nebo z jiných rostlin, tak na to dej pozor. Držím palce, ať se ti podaří ho zachránit!

120 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2022
Dominik Šafařík
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence je nejlepší lék: Jak chránit své rostliny před škodlivými organismyPraktické rady a techniky, které pomohou udržet vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky