Meskalin.cz/Fórum/Zžloutlé listy rostlin – co s tím?

Zžloutlé listy rostlin – co s tím?

Nedávno jsem si všiml, že listy některých mých rostlin, konkrétně kaktusů a sukulentů, začaly zžloutnout. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen nějaké dočasné a že se to spraví, ale teď už se to nezlepšuje. Mám ve své sbírce několik různých druhů a všechny mají listy zežloutlé. Co to může znamenat? Je to známka nějakého onemocnění, nebo třeba špatné péče? Zkoušel jsem měnit zálivku, ale pořád nic. Možná je problém v osvětlení? Některé kaktusy mám na slunném místě, zatímco jiné jsou více ve stínu. To může mít vliv na jejich zdraví? Také jsem slyšel něco o nadměrném hnojení – mohlo by to být důvodem zlátne listů? Jak poznám, jestli je rostlina přehnojená? Měla bych vyjmout rostlinu z květináče a podívat se na kořeny? A jaký typ substrátu by byl nejlepší pro kaktusy a sukulenty, aby se tomu dalo předejít? Ještě mě zajímá, jestli existují nějaké speciální přípravky nebo postupy, které by mohly pomoci při oživení těchto rostlin. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

164 slov
1.6 minut čtení
22. 3. 2022
Pavel Hloušek

Zžloutlé listy u kaktusů a sukulentů můžou být fakt problém. Obvykle to značí, že něco není v pohodě. Můžeš mít špatné osvětlení, tyhle rostliny potřebujou dostatek světla, ale ne přímé sluníčko pořád. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít víc rozptýleného světla.

Další věc je zálivka – kaktusy nesnášejí přemokření, takže vzít do ruky zálivku a zkontrolovat, jestli substrát není moc mokrý. Na druhou stranu, když je moc suchý, taky to může být špatně.

Hnojení – jo, to může být další důvod. Měj na paměti, že příliš hnojiva může rostliny spálit a způsobit žloutnutí. Když vidíš, že mají měkké a žluté listy, tak s hnojením zpomal.

Kořeny bys měla zkontrolovat určitě, jestli nejsou hnijící. Pokud jo, tak vyndat z květináče a podívat se na ně, odstranit špatné části a dát do čerstvého substrátu. Ideální substrát pro kaktusy je buď speciální směs pro sukulenty nebo si udělat vlastní s písku a perlitu.

Na oživení můžeš zkusit i nějaký stimulátor růstu nebo přípravek na podporu zdraví rostlin – ale hlavně to chce klid a nepřehánět to. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2024
Jakub Kopecký

Zžloutlé listy kaktusů a sukulentů můžou mít pár příčin. Nejdřív zkontroluj, jestli je nezaléváš moc. Tyhle rostliny potřebujou spíš sucho než vodu, takže pokud máš mokrý substrát, to může být problém. Osvětlení je taky důležitý - kaktusy milujou slunce, ale některý sukulenty by mohly být spálený, pokud jsou na přímém slunci moc dlouho. Zkus je trošku stínit nebo je přesunout na místo s rozptýleným světlem.

Nadbytek hnojiva může taky způsobit žloutnutí listů. Pokud jsi hnojil víc než jednou za měsíc v vegetačním období, mohlo by to být příčina. Jak poznat přehnojení? Třeba kořeny by mohly být spálené nebo zhnilé – vyjmout rostlinu a mrknout na kořeny je dobrý nápad.

Substrát pro kaktusy a sukulenty by měl být dobře propustný, klidně zkus směs s pískem nebo perlitem. Jestli chceš oživit svoje rostliny, tak zkus snížit zálivku a kouknout se po nějakém speciálním přípravku na regeneraci. Hodně štěstí!

145 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2024
Lukáš Havlík
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence je nejlepší lék: Jak chránit své rostliny před škodlivými organismyPraktické rady a techniky, které pomohou udržet vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky