Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít obyčejný mýdlo na ochranu sukulentů?

Můžu použít obyčejný mýdlo na ochranu sukulentů?

Takže, mám pár sukulentů doma a poslední dobou jsem si všiml, že se na nich objevují nějaké malé škůdce. Je to dost nepříjemné, protože je chci mít zdravé a krásné. Zkoušel jsem už několik různých přípravků a chemikálií, ale nechci do toho cpát zbytečné chemie, když je to jen pár malých brouků. Napadlo mě, jestli bych mohl použít obyčejný mýdlo, co mám doma? Myslím tím klasické mýdlo na ruce nebo nějaké mýdlo na praní, které není příliš agresivní. Slyšel jsem, že mýdlo by mohlo pomoci zbavit se škůdců tím, že je prostě obalí a udusí. Ale nejsem si jistý, jestli je to bezpečné pro sukulenty. Mám strach, že bych jim mohl ublížit nebo je spálit, pokud by tam bylo příliš silné koncentrace nebo pokud bych to neudělal správně. Jaké máte zkušenosti s použitím mýdla na rostliny? Je nějaký speciální způsob, jak to aplikovat? Měl bych to ředit s vodou nebo to můžu použít v čisté formě? A co když mám různé druhy sukulentů? Mohou na to reagovat různě? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, jestli je mýdlo dobrá volba nebo raději zkusit něco jiného. Díky!

186 slov
1.9 minut čtení
8. 11. 2023
Kamila Kratochvílová

Mýdlo můžeš použít na sukulenty, ale doporučuju míchat s vodou. Taková klasika je 1-2 lžíce mýdla na litr vody. Mýdlo je fajn, protože opravdu dokáže škůdce udusit. Ale pozor, na sukulenty to může být citlivější, takže radši zkus nejdřív na kousek rostlinky a uvidíš. Až pak aplikuj na celý květináč. Nezapomeň, že některý sukulenty můžou reagovat jinak, hlavně pokud máš různé druhy. Taky se snaž to nedávat na slunce, ať se ti to nespálí. Zkus to a uvidíš, jak to půjde!

81 slov
0.8 minut čtení
28. 6. 2024
Daniela Tomešová

Mýdlo může být dobrá volba na škůdce, ale je potřeba si dát pozor. Obecně se doporučuje to ředit s vodou, třeba tak 1-2 lžíce mýdla na litr vody. Měl bys to nanést jemně, klidně pomocí spreje, a vyzkoušet to nejdřív na malém kousku rostliny, aby ses ujistil, že to sukulent přežije. Některé druhy sukulentů můžou být citlivější, takže opatrnost je na místě. Pokud mýdlo necháš dlouho na listech, mohlo by je to spálit, takže po pár hodinách to smyj vodou. Určitě se vyhýbej voňavým nebo antibakteriálním mýdlům, to by mohlo být moc agresivní. Držím palce, ať se ti podaří škůdce zlikvidovat!

101 slov
1 minut čtení
4. 8. 2024
Josef Urban
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence je nejlepší lék: Jak chránit své rostliny před škodlivými organismyPraktické rady a techniky, které pomohou udržet vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky