Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se na sukulentech objeví plíseň?

Co dělat, když se na sukulentech objeví plíseň?

Zdravím všechny milovníky sukulentů, mám takový problém a potřebuju pomoc. Po nějaké době pěstování mých oblíbených rostlinek jsem si všiml, že se mi na jedné z nich, konkrétně na echeverii, objevila plíseň. Je to taková bílá vrstva, co vypadá jako nějaký jemný prášek a já vůbec netuším, co s tím dělat. Vím, že sukulenty jsou obecně odolné, ale tahle plíseň mě opravdu znepokojuje. Měl bych ji zkusit setřít? A co když se to rozšíří i na ostatní rostliny? Jak to vlastně vzniklo? Možná jsem ji přelil nebo jsem ji měl moc blízko k jiným mokrým rostlinám? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké přírodní prostředky, které mohou pomoci v boji s plísní. Nechci používat žádnou chemii, protože se bojím o své rostlinky. Měli jste někdo podobný problém? Jaké máte zkušenosti s plevelem na sukulentech a co byste doporučili? Dík za každou radu!

142 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2024
Ivana Horálková

Když se na sukulentech objeví plíseň, je to většinou známka, že něco není v pořádku. Můžeš zkusit tu bílou plíseň jemně setřít suchým hadříkem nebo kartáčkem. Pak je dobrý nápad změnit podmínky pěstování – zkontroluj, jak často zaléváš a jestli máš rostlinky dostatečně větrané. Možná jsi je přelil nebo měly hodně vlhka kvůli blízkosti k jiným rostlinám. Zkus je přesunout na slunnější místo nebo snížit zálivku. Co se týče přírodních prostředků, můžeš zkusit směs vody a octa nebo mléka, což by mělo pomoct. Hlavně dej pozor, aby se to nešířilo na ostatní rostliny. Takže buď ostražitý a sleduj je! Držím palce, ať se ti to podaří vyřešit.

107 slov
1.1 minut čtení
24. 9. 2023
Simona Mašková

Tak tohle je dost častý problém u sukulentů, obzvlášť když se pěstují v podmínkách, kde je moc vlhko. Ta bílá plíseň, co vidíš, je pravděpodobně moučnatka nebo nějaký jiný druh plísně. Určitě ji zkus opatrně setřít suchým hadříkem nebo jemným kartáčem, abys ji dostal pryč. A pak doporučuji zkontrolovat zalévání – sukulenty nesnáší přemokření, takže dej pozor, aby substrát byl pořádně proschlý mezi zaléváním. Můžeš zkusit i přesunout rostlinu na místo s lepším prouděním vzduchu, což by mohlo pomoct. Co se týče přírodních prostředků, tak někteří doporučují směs vody a octa nebo mýdlo na nádobí rozpuštěné ve vodě – ale to je spíš na prevenci. Každopádně, pokud máš i další sukulenty v okolí, tak je radši izoluj, dokud nezjistíš, že to nemá tendenci se šířit. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2023
Eliška Bečková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence je nejlepší lék: Jak chránit své rostliny před škodlivými organismyPraktické rady a techniky, které pomohou udržet vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky