Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit mšic na kaktusech bez chemikálií?

Jak se zbavit mšic na kaktusech bez chemikálií?

Mám velký problém s mšicemi, které se mi usadily na několika kaktusech a vůbec nevím, jak se jich efektivně zbavit. Chemikálie mi přijdou jako poslední možnost, protože bych nechtěl uškodit svým rostlinkám. Zkoušel jsem už různé metody, jako je omývání vodou nebo pokusy s přírodními oleji, ale zatím jsem moc úspěšný nebyl. Vím, že mšice dokážou způsobit spoustu škody a obávám se o zdraví svých kaktusů. Jaké přírodní způsoby nebo domácké recepty na zbavení se mšic byste doporučili? Mám také strach, že když něco udělám špatně, tak bych mohl svoje rostlinky ještě víc poškodit. Jakých chyb se vyvarovat? A co třeba použití česneku nebo chilli? Má to smysl? Děkuji za rady!

111 slov
1.1 minut čtení
22. 7. 2022
Alena Malá

Mšice na kaktusech jsou fakt potíž. Zkus třeba rozmíchat vlažnou vodu s trochou mýdla na nádobí a postříkat to na rostlinky. Mýdlo je přírodní a mšice to dost zabije. Pak můžeš zkusit česnekový nebo chilli sprej. Na česnek to stačí rozmixovat, namočit do vody a nechat to chvilku odstát, pak přecedit a stříkat. Chilli zase smíchej s vodou a přidej kapku mýdla. Oba tyhle recepty mšice odradí, protože nechtějí být v tom pálivým. Důležitý je, aby jsi to nedal na kaktusy, co jsou oslabený nebo po nějakým stresu, jinak by to mohly špatně snášet. A vyvaruj se hodně silných koncentrací, aby se ti nezpálily. Zkus taky osvěžovat vzduch kolem kaktusů, mšice nemají rády pohyb vzduchu. Hlavně buď trpělivej, chce to čas.

121 slov
1.2 minut čtení
16. 11. 2024
Elena Sedláčková

Zbavit se mšic na kaktusech není snadný úkol, ale jde to i bez chemie. Zkus třeba roztok vody s kapkou mýdla, to funguje jako přírodní insekticid. Stačí jemně postříkat kaktusy a nechat to chvíli působit, pak je opláchnout. Česnek je taky dobrý, můžeš udělat česnekový výluh – rozmixuj pár stroužků s vodou, nech to stát a pak přeceď. Tenhle česnekový zázrak by měl mšice odpudit. Chilli taky funguje, zkus vyluhovat, jako s česnekem. Důležité je ale myslet na to, že bys měl být opatrný s množstvím, ať rostlinky nespálíš. Možná zkus i občas postříkat rostliny vodou – mšice nemají rády vlhké prostředí. Hlavně nepoužívej moc silné koncentrace a vždy dělej test na malém kousku rostliny nejdřív. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Bohuslav Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Přírodní metody boje proti škůdcům: Ekologické přístupy pro pěstitele exotických rostlinObjevte účinné přírodní metody ochrany kaktusů a sukulentů před škůdci bez použití chemie. Naučte se, jak na to ekologicky a efektivně!
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky