Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi opuncie napadly škůdci?

Co dělat, když mi opuncie napadly škůdci?

Mám doma opuncie a teď jsem si všiml, že se na nich objevují nějaký škůdci. Měly by být zdravé a hezké, ale najednou se začaly objevovat podivné skvrny a listy vypadají jako by usychaly. Zkoušel jsem je prohlédnout, ale nedokážu přesně určit, co to je. Nechci je zničit, ale nevím, co s tím dělat. Jak bych měl postupovat? Je nějaký osvědčený způsob, jak se těch škůdců zbavit? Mám používat nějaké chemické přípravky nebo radši zkusit něco přírodního? Slyšel jsem něco o mýdlové vodě nebo olejích, ale nejsem si jistý, jestli to opravdu funguje. A co když mám na opunciích i hmyz nebo pavučinky? Měli bychom opuncie přesadit do nové půdy? Jaká půda by byla nejlepší? Oprava rostliny se zdá být komplikovaná a bojím se, že by mohly úplně uhynout. Máte někdo zkušenosti s tímhle problémem? Co jste dělali vy? Jak dlouho trvá, než se opuncie zotaví a začnou znovu růst? Ještě bych rád věděl, jestli je lepší je umístit na jiné místo nebo jestli se dá zabránit tomu, aby se škůdci vrátili. Díky moc za každou radu!

177 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2023
Eva Kroupová

Tak to vypadá na nějaký problém se škůdci, no. Já měl podobný problém s opunciemi a takhle jsem to vyřešil: nejdřív jsem je pořádně prohlédl a zjistil, že mám na nich nějaké malý hmyzáky. Na to jsem použil mýdlovou vodu – smíchal jsem normální tekuté mýdlo s vodou a stříkal to na rostliny. Fungovalo to docela dobře, ale musíš být pečlivý, abys nezničil i rostlinu. Můžeš zkusit i neemový olej, ten je přírodní a taky zabírá na spoustu škůdců. Pokud máš pavučinky, může to znamenat svilušky, takže bys měl zkusit zvýšit vlhkost kolem rostliny, oni moc nemají rádi vlhko.

Co se týče půdy, možná je dobré je přesadit do nové směsi, přidat písek nebo perlitu pro lepší odvodnění. Ale přesaď je jen když jsou hodně napadené, jinak bych je nechal v klidu. Místo bych asi neměnil, pokud jim vyhovuje. Snaž se jen udržovat čistotu kolem rostlin a pravidelně kontrolovat. Zotavení závisí na tom, jak moc byly napadené, ale mě to trvalo pár týdnů. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2023
Pavla Pospíšilová

Když ti opuncie napadli škůdci, tak to může být fakt problém, ale dá se to zvládnout. První krok je je důkladně prohlédnout a identifikovat, co tam vlastně je. Může to být třeba mšice, sviluška nebo nějaký jiný hmyz. Pokud vidíš pavučinky, tak by to mohly být právě svilušky. Zkus je umýt pod sprchou, to může hodně pomoct a zbavíš se tím i prachu.

Mýdlová voda funguje docela dobře, stačí smíchat vodu s trochou tekutého mýdla a postříkat to na rostliny. Oleje jako neem oil taky pomáhají, pokud chceš něco přírodního. Chemické postřiky bych nedoporučoval, pokud nemáš v plánu je pěstovat komerčně nebo tak.

Co se týče přesazení, pokud je půda moc zhutněná nebo špatná, tak to může být dobrý nápad. Hlavní je, aby byla dobře propustná. Takže substrát na kaktusy by byl ideální. Když se o ně začneš pořádně starat a uvidíš zlepšení, zotavit se můžou za pár týdnů až měsíců.

Jinak dej pozor na místo, kde je máš. Příliš vlhko nebo špatné světlo může přitahovat další škůdce. Takže jestli můžeš, dej je na dobře osvětlené místo s cirkulací vzduchu. Jakmile se jich zbavíš, tak si hlídej rostliny pravidelně, aby se ti nevrátili. Držím palce!

194 slov
1.9 minut čtení
7. 12. 2022
Monika Macková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Přírodní metody boje proti škůdcům: Ekologické přístupy pro pěstitele exotických rostlinObjevte účinné přírodní metody ochrany kaktusů a sukulentů před škůdci bez použití chemie. Naučte se, jak na to ekologicky a efektivně!
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky