Meskalin.cz/Fórum/Co mám použít proti plísni na sukulentech, je nějaká přírodní metoda?

Co mám použít proti plísni na sukulentech, je nějaká přírodní metoda?

Mám takový problém, že jsem si nedávno pořídil několik sukulentů a vypadalo to, že se jim daří. Ale teď jsem si všiml, že na jednom z nich se objevila plíseň. Nechci používat nějaké chemické prostředky, protože se snažím pěstovat rostliny co nejpřirozeněji a šetrně k životnímu prostředí. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s přírodními metodami, které by mohly pomoci zbavit se plísně na sukulentech? Slyšel jsem o různých domácích receptech, ale nevím, co všechno skutečně funguje. Možná je dobré použít něco jako ocet nebo jedlou sodu? Rád bych se vyhnul dalšímu poškození rostliny. Jaké máte tipy na prevenci? Jak často zalévat, aby se plíseň nevracela? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

115 slov
1.2 minut čtení
22. 11. 2021
Petra Navrátilová

Tak já mám taky zkušenosti s plísní na sukulentech a zkoušela jsem pár přírodních metod. Docela mi pomohlo smíchat vodu s octem, ale nedávej toho moc, jinak to sukulentům nesvědčí. Taky jsem dělala pastu z jedlé sody a vody, to by mělo fungovat proti plísni. Jenom opatrně, abys to nepřehnal, aby se rostlina nepoškodila. Co se týká prevence, tak zalévat radši mírně a ne moc často, ať je substrát spíš sušší. Dobré je taky mít sukulenty na místě s dobrou cirkulací vzduchu. Zkus je občas otřít navlhčeným hadříkem, to může pomoct taky. Držím palce!

94 slov
0.9 minut čtení
30. 11. 2024
David Rada

Jasně, plíseň na sukulentech je otravná. Zkus něco přírodního, třeba roztok z vody a octa. Smíchej to v poměru 1:1 a opatrně to nastříkej na postižené místo. Můžes taky zkusit jedlou sodu – smíchej lžičku s vodou a potři na plíseň. Hlavně nezapomínej na dobré větrání, aby se vlhkost nesbírala kolem rostliny. Co se týče zalévání, tak radši méně než víc, sukulenty nemají rády, když mají mokré kořeny. Zkus zalévat jen když je substrát suchý. Prevence je klíčová, tak dávej pozor na to, kde je máš umístěné a jestli jim nesvítí moc sluníčka nebo naopak, aby se nezapařily.

98 slov
1 minut čtení
16. 9. 2024
Andrea Hlávková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Přírodní metody boje proti škůdcům: Ekologické přístupy pro pěstitele exotických rostlinObjevte účinné přírodní metody ochrany kaktusů a sukulentů před škůdci bez použití chemie. Naučte se, jak na to ekologicky a efektivně!
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky