Meskalin.cz/Fórum/Jak přírodně bojovat proti mšicím na kaktusech?

Jak přírodně bojovat proti mšicím na kaktusech?

Mám problém s mšicemi, které se mi usadily na kaktusech. Snažím se o ně starat co nejlépe, ale tyhle drobné potvůrky mi dělají vrásky na čele. Už jsem zkoušel různé chemické přípravky, ale nechci kvůli tomu zničit své krásné rostliny a navíc mě zajímají přírodní metody, jak na ně. Chtěl bych vědět, zda někdo z vás má zkušenosti s přírodními prostředky na mšice. Jaké byste doporučili? Fungují nějaké bylinky nebo domácí směsi? Má smysl použít například mýdlovou vodu nebo ocet? A co třeba nějaké hmyzáky, co by ty mšice sežraly? Nevíte, jestli existují nějaké predátory, kteří by mohli pomoci? Dále mě zajímá, jak často je potřeba takové přírodní ošetření aplikovat a jestli to neublíží kaktusům. Mám strach, aby se mi rostliny nezhoršily, když je budu ošetřovat přírodními metodami. Určitě bych chtěl zachovat jejich zdraví a vitalitu. Kolik času obvykle trvá, než se uvidí výsledky? Byl bych rád za každou radu nebo tipy od těch, kdo už mají s těmito věcmi zkušenosti. Vím, že příroda má své způsoby a možná existuje více šetrných přístupů než jen chemie. Děkuji všem za pomoc!

180 slov
1.8 minut čtení
20. 1. 2024
Ladislav Ševčík

Zkus mýdlovou vodu, to je fakt jednoduchý a většinou to zabírá. Stačí smíchat trochu tekutého mýdla s vodou a postříkat tím kaktusy. Můžeš to dělat klidně jednou týdně, dokud nevidíš zlepšení. A co se týče octa, tak na to pozor, může to kaktusům uškodit, takže spíš ne.

Další dobrá věc jsou neemové oleje, ty pomůžou proti mšicím a zároveň nejsou škodlivý pro rostliny. Stačí pár kapek do vody a taky postříkat.

Jestli máš možnost, zkus přivést slunéčko sedmitečné – ti mají rádi mšice a dokážou jim dost pomoct. Ale buď opatrnej, aby nezmizeli nebo vyhynuli, když nebudou mít co jíst.

Výsledky by měly být vidět po pár týdnech, ale chce to trpělivost. Hlavně pravidelně kontroluj, jestli se nevracejí. Pokud to děláš šetrně, tak by kaktusům ublížit nemělo. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
27. 3. 2024
Libor Ševčík

Mě osobně na mšice na kaktusech docela funguje mýdlová voda. Stačí smíchat trochu tekutého mýdla s vodou a postříkat tím kaktusy. Je dobrý to zkusit, ale dávej pozor, ať to nepřeháníš, aby se kaktusy nespálily. Můžeš to dělat jednou týdně, dokud nevidíš zlepšení. Ocet bych moc nedoporučoval, to by mohlo kaktusu ublížit.

Co se týče predátorů, tak berušky jsou super volba, pokud je najdeš. Ty mšice doslova milují! Ale musíš mít na paměti, že tyhle hmyzáci potřebují nějaký čas, aby se rozmnožili a začali fungovat.

Taky jsem slyšel o použití česneku nebo chilli – udělej si nějaký výluh a tím to nastříkej na kaktusy. Mělo by to mšice odradit. Každopádně, trpělivost je klíčová; výsledky se neobjeví hned, takže buď připraven na dlouhý proces. Hlavně nezapomínej kontrolovat rostliny pravidelně a odstraňovat mšice ručně, pokud je to možné.

134 slov
1.3 minut čtení
26. 7. 2022
Zdeněk Polák
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Přírodní metody boje proti škůdcům: Ekologické přístupy pro pěstitele exotických rostlinObjevte účinné přírodní metody ochrany kaktusů a sukulentů před škůdci bez použití chemie. Naučte se, jak na to ekologicky a efektivně!
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky