Meskalin.cz/Fórum/Jaké byliny můžou pomoci proti škůdcům na sukulentech?

Jaké byliny můžou pomoci proti škůdcům na sukulentech?

Ráda bych se zeptala, jestli existují nějaké byliny, které by mohly pomoci odpuzovat škůdce na sukulentech. Mám několik krásných kaktusů a sukulentů, které si chci udržet zdravé a silné, ale čím dál víc se obávám o jejich bezpečnost. Slyšela jsem něco o různých přírodních řešeních, ale nejsem si jistá, které by mohly fungovat nejlépe. Vím, že některé byliny mají přirozené repelentní vlastnosti a mohou být účinné proti mšicím nebo jiným parazitům, ale nevím přesně, co hledat. Uvažovala jsem třeba o levanduli nebo rozmarýnu, ale mám strach, že to může být málo nebo že to nebude fungovat na všechny druhy škůdců. Také mě zajímá, jestli je potřeba tyto byliny nějak speciálně zpracovávat nebo aplikovat, aby opravdu měly ten ochranný účinek. Ráda bych znala také zkušenosti ostatních pěstitelů, jestli někdo vyzkoušel nějaké domácí recepty nebo směsi s bylinkami, které by mohly pomoci udržet mé sukulenty v bezpečí. Děkuji za jakékoli rady nebo tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
6. 6. 2024
Michal Šebesta

Jasně, byliny můžou být fajn na ochranu sukulentů. Levandule a rozmarýn jsou super, ale můžeš zkusit i mátu nebo bazalku. Tyhle bylinky mají hezký vůně a škůdci je moc nemusí. Můžeš je pěstovat vedle sukulentů nebo z nich udělat odvar. Na odvar dáš pár lístků do vody a necháš to chvíli louhovat, pak to můžeš použít jako sprej na rostliny. Taky doporučuji zkusit česnekový sprej – rozmačkaný česnek s vodou, necháš to vyluhovat a pak stříkáš na sukulenty. Je to přírodní repelent a funguje na dost škůdců. Klidně vyzkoušej víc věcí a uvidíš, co zabere. Hlavně sleduj rostlinky, třeba nějaká kombinace bylinek bude fungovat nejlíp.

105 slov
1.1 minut čtení
13. 12. 2024
Jan Rybář

Bylo by dobrý zkusit pár bylin, co se říká, že odpuzují škůdce. Levandule je super, má celkem silnou vůni, která fakt může odradit mšice nebo molice. Rozmarýn taky není špatný, prý pomáhá proti plísním a škůdcům. Můžeš zkusit udělat výluh z těch bylin – prostě je zalij vodou a nechat to pár dní odstát, pak to přeceď a postříkat tím sukulenty. Je dobrý to aplikovat třeba jednou týdně, aby se ten efekt udržel. Jinak ještě citronová tráva a bazalka jsou zmíněné jako účinné, tak klidně vyzkoušej i ty. Nezapomeň ale na to, že i přírodní repelenty je dobrý používat opatrně, abys nespálila rostliny. Pokud máš nějaké zkušenosti s domácími recepty, dej vědět, zajímá mě to! Tak ať ti to roste!

120 slov
1.2 minut čtení
5. 8. 2023
Andrea Hlávková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Přírodní metody boje proti škůdcům: Ekologické přístupy pro pěstitele exotických rostlinObjevte účinné přírodní metody ochrany kaktusů a sukulentů před škůdci bez použití chemie. Naučte se, jak na to ekologicky a efektivně!
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky