Meskalin.cz/Fórum/Jak správně uříznout sukulent pro rychlé rozmnožení?

Jak správně uříznout sukulent pro rychlé rozmnožení?

Zajímalo by mě, jak správně uříznout sukulent, aby se co nejrychleji rozmnožil. Mám pár různých druhů, které bych chtěl rozšířit, ale nevím, jak na to. Četl jsem něco o tom, že je dobré useknout zdravou část rostliny a nechat ji zaschnout, ale kolik dní ji mám nechat ležet na vzduchu? A co se týče substrátu, je lepší použít speciální zeminu pro sukulenty, nebo mohu použít obyčejnou? Taky jsem slyšel, že je důležité používat ostrý nůž, ale jak ho dezinfikovat, aby se předešlo nemocem? A co kořenění? Jak dlouho obvykle trvá, než se řízek ujme a začne růst? Je lepší dávat řízky přímo do země, nebo je nejdřív nechat v vodě? Předem děkuju za rady a tipy, jak na to!

119 slov
1.2 minut čtení
14. 7. 2024
Jakub Hladík

K uříznutí sukulentů pro rozmnožení to chce pár jednoduchých kroků. Nejprve si vezmi ostrý nůž nebo nůžky, ideálně dezinfikovaný, třeba alkoholem, aby se předešlo různým nemocem. Když už máš řízek, tak ho nech pár dní zaschnout na vzduchu, tak 3-5 dní je dost. To je důležité, aby se na řezu vytvořila kalusová vrstva, která zabrání hnilobě při sázení.

Co se substrátu týče, nejlepší je použít speciální zeminu pro sukulenty, ta je dost propustná a pomáhá kořenům dýchat. Můžeš zkusit i obyčejnou zahradní zeminu, ale musíš do ní přidat písek nebo perlit, aby to nebylo moc těžké.

Pokud jde o kořenění, tak řízky můžeš rovnou dát do země, nebo je nechat v vodě, ale voda je taková riskantnější cesta, můžeš skončit s hnilobou. Zpravidla trvá pár týdnů, než se řízek ujme a začne růst. Takže trpělivost, nečekej zázraky hned. Hlavně nezapomínej na světlé místo a mírnou zálivku po zakrytí.

Tak snad ti to pomůže!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 4. 2024
Ladislav Zeman

Když chceš rozmnožovat sukulenty, tak to je fajn. Je fakt dobrý uříznout zdravou část, nejlépe list nebo stonky. Nech ji tak dva až pět dní ležet na vzduchu, aby se rána zaschla a vytvořila kalus, což zabrání hnilobě. Co se týče substrátu, je lepší použít speciální zeminu pro sukulenty, protože má dobrou drenáž a je lehčí. Obyčejná zemina by mohla být moc těžká a zadržovat vodu, což sukulenty nemají rády.

Základní pravidlo, ostrý nůž je jasnej, ale nezapomeň ho dezinfikovat třeba v alkoholu nebo nad plamenem, abys předešel nemocem. Když ho vezmeš, tak si řízek dej rovnou do substrátu, ne do vody. Kořenění může trvat od týdne po pár týdnů, záleží na druhu a podmínkách. Takže dej pozor na světlo a vlhkost a mělo by to jít. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
23. 5. 2024
Barbora Hájková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak správně množit sukulenty ukrojením a odnožemi: Podrobný návodObjevte tajemství úspěšného množení sukulentů pomocí řízků a odnoží. Naučte se, jak snadno rozmnožit své oblíbené rostliny a vytvořit si krásnou sbírk...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky