Meskalin.cz/Fórum/Můžu množit sukulenty z odnoží během léta?

Můžu množit sukulenty z odnoží během léta?

Takže, mám takovou otázku ohledně sukulentů. Chtěla bych se dozvědět, jestli je možné množit sukulenty, konkrétně z odnoží, když je venku léto. Vím, že v některých obdobích roku je to lepší, ale teď, když je teplo a sluníčko svítí, mě zajímá, jestli to má smysl. Mám doma několik různých druhů sukulentů a všimla jsem si, že někteří začínají vyrábět odnože. Trochu se mi to zdá jako skvělá příležitost k množení, ale zároveň mám obavy, jestli to v horkém počasí není příliš riskantní. Co vy na to? Zvládnou ty malé rostlinky přežít v létě, když je docela horko a sucho? Měla bych je dávat do stínu nebo na přímé slunce? A jak dlouho obvykle trvá, než se ty odnože uchytí a začnou růst jako samostatné rostliny? Někdo mi říkal, že některé druhy jsou na to lépe připravené než jiné, tak nevím, jestli bych měla něco speciálního brát v potaz. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně množení sukulentů z odnoží v létě, budu moc ráda za jakékoli rady. Díky!

168 slov
1.7 minut čtení
13. 11. 2024
Adéla Holubová

Množení sukulentů z odnoží v létě je určitě možné a v mnoha případech i výhodné. Teplo a slunce jim pomůže rychleji zakořenit, ale je fakt, že je dobré být opatrný. Zkus je dávat na místo, kde budou mít dost světla, ale ne na přímé slunce, aby se nespálily. Trochu stínu nebo rozptýleného světla by bylo ideální.

Co se týče toho, jak dlouho to trvá, záleží to na druhu sukulentu, ale většinou by měly začít růst během pár týdnů. Snaž se udržovat půdu lehce vlhkou, ale ne přemokřenou. A pamatuj, že některé sukulenty jsou odolnější než jiné, takže pokud máš druhy jako Echeveria nebo Sedum, ty by měly být v pohodě.

Jestli budeš mít správné podmínky, tak šance, že se odnože uchytí, je docela vysoká. Takže do toho jdi a uvidíš, jak se jim bude dařit!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Vašek

Jasně, množit sukulenty z odnoží v létě jde! V horkém počasí je to vlastně fajn, protože jsou aktivní a rostou. Jen si dej pozor na to, aby malé rostlinky měly dostatečnou vlhkost, ale ne přemokření. Radši je dej na místo, kde mají trochu stínu, hlavně na začátku, aby se nezapařily. Jakmile se aklimatizují, můžeš je zkusit dávat i na slunce. Čas na ukotvení se liší podle druhu, většinou to trvá pár týdnů. U některých to může být rychlejší, u jiných pomalejší. Určitě sleduj jejich vývoj a podle toho upravuj péči. Tak hodně štěstí s množení!

95 slov
1 minut čtení
7. 1. 2025
Petra Khýrová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak správně množit sukulenty ukrojením a odnožemi: Podrobný návodObjevte tajemství úspěšného množení sukulentů pomocí řízků a odnoží. Naučte se, jak snadno rozmnožit své oblíbené rostliny a vytvořit si krásnou sbírk...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky