Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než vyrostou kořeny sukulentu po odříznutí?

Jak dlouho trvá, než vyrostou kořeny sukulentu po odříznutí?

Když jsem poprvé zkoušel řízkovat sukulenty, úplně mě uchvátila myšlenka, jak z malého kousku rostlinky může vyrůst něco velkého a krásného. Ale teď, když jsem odřízl několik sukulentů, začínám mít obavy. Jak dlouho vlastně trvá, než se kořeny začnou vyvíjet a rostlina se uchytí? Zjistil jsem, že každá odrůda může mít své specifické potřeby a rychlost růstu, ale přece jen bych rád věděl, co očekávat. Mám na mysli všechny ty krásné druhy, jako jsou echeverie nebo sedum. Kolik dní nebo týdnů by mělo uběhnout, než uvidím první známky nových kořenů? A mám se nějak speciálně starat o řízky během této doby? Měli by být na slunci nebo je lepší je držet ve stínu? Jaké podmínky jsou pro ně ideální? Doufám, že sdílíte své zkušenosti a tipy, protože jsem dost nervózní a chci, aby to všechno dopadlo co nejlépe. Děkuju!

139 slov
1.4 minut čtení
6. 8. 2024
Stanislav Kopal

Mělo by to trvat tak 2-4 týdny, než uvidíš první kořeny, ale záleží na druhu sukulentu a podmínkách. Echeverie a sedum obvykle rostou docela rychle, ale nečekej zázraky hned. Během této doby je dobré řízky nechat na světlém místě, ale ne na přímém slunci, aby se nespálily. Ideálně je držet v teple a vzdušném prostředí. Pokud je moc vlhko, může začít hrozit hniloba, takže moc nezalévej. Stačí jemná mlha nebo mokrá půda, když zapichuješ řízky. Trpělivost je klíčová, většinou se to vyplatí.

82 slov
0.8 minut čtení
15. 12. 2024
Radek Hradil

Takže, co se týče kořenění sukulentů, většinou to trvá tak 2-4 týdny, než se začnou ukazovat nějaké nové kořeny. Samozřejmě, jak říkáš, záleží na druhu. Echeverie obvykle koření docela rychle, zatímco některé druhy sedum to můžou trvat o něco déle. Jako tip bych doporučil držet řízky na světle, ale ne na přímém slunci, spíš v polostínu. To je fakt důležité, aby se nepřepálily. Měl bys je i trochu zalévat, ale s mírou – být opatrný na to, aby se substrát moc nezvlhčil. Když vidíš, že řízky začínají dělat nové listy nebo se trochu zvětšují, tak je to dobré znamení. Takže klid a čekej. Hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2025
Denisa Světlíková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak správně množit sukulenty ukrojením a odnožemi: Podrobný návodObjevte tajemství úspěšného množení sukulentů pomocí řízků a odnoží. Naučte se, jak snadno rozmnožit své oblíbené rostliny a vytvořit si krásnou sbírk...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky