Meskalin.cz/Fórum/Co dělat s odnožemi, když chci pěstovat nový sukulent?

Co dělat s odnožemi, když chci pěstovat nový sukulent?

Přemýšlím o tom, jak správně zacházet s odnožemi mých sukulentů, protože bych chtěl zkusit pěstovat nějaké nové rostlinky. Mám doma několik krásných sukulentů, které už začaly vytvářet odnože a já bych je rád využil k tomu, abych získal nové rostlinky. Jenže nevím, jak na to. Mám ty odnože oddělit, nebo je nechat na původní rostlině? Jaký je nejlepší čas na jejich oddělení a co všechno budu potřebovat, abych je úspěšně zakořenil? Slyšel jsem něco o tom, že je dobré je nechat zaschnout před tím, než je dám do země. Je to pravda? Jakou půdu byste doporučili pro sukulenty a jak často bych měl zalévat čerstvě přesazené odnože? Mám také obavy z plísní a hniloby, takže bych rád věděl, jak tomu předejít. Co tedy dělat s odnožemi, abych měl šanci na úspěch a mohl si užít radost z nových sukulentů?

139 slov
1.4 minut čtení
14. 3. 2024
Jitka Kočová

S odnožema sukulentů je to docela jednoduchý. Když už máš nějaký, tak je nejlepší je oddělit, když jsou dost velký a mají kořeny. Takže buď opatrný při oddělování, ať je nepoškodíš. Je dobrý nechat je zaschnout na pár dní, aby se rána zahojila, jinak by mohly začít hnít, to fakt nechceš. Půda by měla být k sukulentům specializovaná, ideálně s dobrým odvodněním, třeba směs písku a zeminy nebo nějaký komerční substrát na sukulenty. Co se týče zalévání, tak radši počkej, až se trochu zakorení – tak dva týdny po přesazení bych zalil jen lehce. Kdyby si měl strach z plísní nebo hniloby, tak dávej pozor na to, aby byla půda suchá a rostlinky nebyly moc blízko u sebe. Držím palce, ať ti to roste!

124 slov
1.2 minut čtení
21. 5. 2024
Robert Roubal

Když chceš pěstovat nové sukulenty z odnoží, tak je dobrý je nejdřív oddělit, jakmile jsou dost velké. Čas na to je ideální na jaře nebo v létě, kdy rostlinky aktivně rostou. Jakmile odnože oddělíš, nech je pár dní zaschnout, aby se místo řezu zahojilo – to je důležité, aby se předešlo hnilobě. Co se týče půdy, použij speciální substrát na sukulenty nebo kaktusy, ten je dobře propustný a minimalizuje riziko plísní. S zaléváním to nepřeháněj, stačí jednou za týden nebo i méně, dokud nezačnou pořádně růst. Hlavně hlídej, jestli se neobjevují známky hniloby, jako je změna barvy nebo měknutí stonku. Drž je na světlém místě, ale ne na přímém slunci hned po přesazení. S trochou péče by měly rychle zakořenit a mít se fajn.

124 slov
1.2 minut čtení
11. 9. 2024
Pavla Mašková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak správně množit sukulenty ukrojením a odnožemi: Podrobný návodObjevte tajemství úspěšného množení sukulentů pomocí řízků a odnoží. Naučte se, jak snadno rozmnožit své oblíbené rostliny a vytvořit si krásnou sbírk...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky