Meskalin.cz/Fórum/Jak správně uříznout sukulent, aby dobře zakořenil?

Jak správně uříznout sukulent, aby dobře zakořenil?

Mám tady takovou otázku ohledně sukulentů, které se rozhoduju množit. Slyšel jsem, že je to docela snadné, ale nevím, jak na to. Když chci uříznout sukulent, aby se mi podařilo, že mi hezky zakoření, co všechno bych měl brát v potaz? Mám zvolit nějaký konkrétní čas nebo roční období, kdy je nejlepší to udělat? A jaký nástroj použít? Měl bych používat něco speciálního, nebo stačí obyčejný nůž? Slyšel jsem, že by nástroj měl být ostrý, abych nepoškodil rostlinu. Jak dlouhý kus bych měl uříznout? Mám se řídit nějakým pravidlem ohledně délky stonku nebo listu? A co s tím kusem potom dělat? Měl bych ho nechat zaschnout na vzduchu předtím, než ho dám do substrátu na zakořenění? A co se týče substrátu – jaký druh je nejlepší pro sukulenty? Mám použít nějakou směs, nebo stačí klasická hlína? A jak často zalévat po uříznutí? Je dobré dávat na začátek nějaké hnojivo nebo to není potřeba? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale chci se ujistit, že to udělám správně, protože mám pár vzácných kousků a nerad bych o ně přišel. Budu moc vděčný za všechny rady a tipy!

186 slov
1.9 minut čtení
22. 11. 2024
Tereza Buchtová

No, tak to je super, že chceš množit sukulenty! Je to celkem jednoduchý, když víš jak na to. Nejlepší čas je jaro nebo léto, kdy rostou. Nástroj by měl být ostrý, klidně stačí nůž nebo nůžky, ale pozor na čistotu, ať si tam nedoneses nějaký bakterie. Co se týče kusu, nařízni tak 10 cm dlouhý stonek nebo list, záleží na druhu. Po uříznutí ho nech zaschnout aspoň na pár dní, aby se vytvořila kalusová vrstva a nezhnil. Substrát bych doporučil speciální pro sukulenty nebo kaktusy – něco s dobrou drenáží. Hlína není ideální, protože zadržuje vodu. Zalévat zpočátku opatrně, až když budeš mít pocit, že už má kořeny – tak jednou za týden stačí. Hnojivo na začátek není potřeba, spíš počkej pár týdnů. Tak držím palce, ať se ti to podaří!

131 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Martina Šindelářová

Jasně, rozmnožování sukulentů je fajn. Když chceš uříznout sukulent, nejlepší je to na jaře nebo v létě, když rostlina aktivně roste. Použij ostrý nůž nebo nůžky, ideálně dezinfikovaný, aby ses vyhnul infekcím. Délka uříznutého kusu by měla být aspoň pár centimetrů – prostě tak dlouhý, jak to jde bez velkého poškození rostliny.

Potom ten kousek dej na pár dní schnout na vzduch. To je důležitý, aby se vytvořila rána a nesplesnivěla. Jakmile zaschne, můžeš ho zasadit do správného substrátu – doporučuju směs pro sukulenty nebo kaktusy, co propouští vodu, klasická hlína není ideální.

Zalévat hned po zasazení moc nemusíš, stačí počkat 1-2 týdny, než se ujistíš, že zakořenil. Hnojivo na začátek není potřeba, radši to nechej přírodně. Tak držím palce, ať se ti podaří rozmnožení!

123 slov
1.2 minut čtení
28. 12. 2024
Luboš Sedláček
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak správně množit sukulenty ukrojením a odnožemi: Podrobný návodObjevte tajemství úspěšného množení sukulentů pomocí řízků a odnoží. Naučte se, jak snadno rozmnožit své oblíbené rostliny a vytvořit si krásnou sbírk...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky