Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než zakoření řízky sukulentů?

Jak dlouho trvá, než zakoření řízky sukulentů?

Zajímalo by mě, jak dlouho vlastně trvá, než zakoření řízky sukulentů? Zkoušel jsem to několikrát, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jestli to dělám správně. Vím, že některé rostliny zakoření rychleji než jiné, ale co se týče sukulentů, jaká je praxe? Je to otázka týdnů nebo měsíců? A co se týče různých druhů sukulentů, mají třeba kaktusy nějaký speciální požadavek na dobu zakořenění? Zkoušel jsem například řízky kalanchoe a echeveria a u obou to vypadalo trochu jinak. Někdo mi říkal, že pokud je vzduch příliš vlhký, může to proces zakořenění zpomalit, ale nevím, jestli na tom něco je. Jaké máte zkušenosti s tímhle? Kdy je ten správný čas zjistit, jestli už se něco děje? Měl bych čekat, až se objeví nové listy nebo kořeny? A co substrát? Jaký typ zeminy je nejlepší pro zakořenění sukulentních řízků? Bude mi stačit obyčejná zemina pro kaktusy nebo mám zkusit něco speciálního? Děkuji za všechny rady a tipy!

154 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2021
Karolína Kalousová

Zakořenění řízků sukulentů obvykle trvá od jednoho týdne do několika měsíců, záleží fakt na druhu. Kalanchoe a echeveria jsou většinou rychlejší, tak do dvou týdnů by měly mít kořeny. Kaktusy můžou být pomalejší, tam to může trvat i měsíc nebo víc. Co se týče vlhkosti vzduchu, jo, moc vlhkosti může zpomalit zakořenění, takže je dobrý mít vzduch spíš sušší. Substrát je taky důležitej – nejlepší je použít směs určenou pro sukulenty nebo kaktusy, běžná zemina nemusí dobře odvodňovat a to by mohlo vést k hnilobě. Když chceš vědět, jestli už něco roste, koukni se na kořeny nebo sleduj nové listy. Obecně platí, že pokud už máš nové listy, tak je to většinou dobrý znamení, že řízek zakořenil.

117 slov
1.2 minut čtení
20. 6. 2023
David Rada

Zakořenění sukulentních řízků obvykle trvá od dvou týdnů do dvou měsíců, záleží na druhu a podmínkách. Kalanchoe a echeveria obvykle zakoření docela rychle, ale kaktusy můžou trvat déle. Pokud je vzduch moc vlhký, tak to fakt může zpomalit, protože kořeny potřebují suchší podmínky. Nejlepší je počkat na kořeny nebo nové listy, až pak víš, že se to povedlo. Co se substrátu týče, klasická zemina na kaktusy většinou stačí, ale můžeš zkusit i směs s pískem pro lepší drenáž. Hlavně nezapomínej na dobré osvětlení, to je pro sukulenty klíčové.

88 slov
0.9 minut čtení
8. 12. 2023
Zdeňka Kašparová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro zakořenění sukulentních řízků: Získejte úspěch s vašimi rostlinami!Prozkoumejte osvědčené techniky a tipy pro zakořenění sukulentních řízků, které zajistí maximální úspěšnost a zdravý růst vašich oblíbených rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky