Meskalin.cz/Fórum/Jak udělat řízky ze sukulentů, aby se dobře ujaly?

Jak udělat řízky ze sukulentů, aby se dobře ujaly?

Přemýšlím o tom, jak správně udělat řízky ze sukulentů, abych je mohl množit a mít doma ještě víc těchto krásných rostlin. Zkoušel jsem už několikrát, ale většinou se mi to moc nepovedlo a řízky buď uschly nebo prostě nevyklíčily. Vím, že je důležité použít zdravé listy nebo výhonky, ale co dál? Jaký substrát je nejlepší pro jejich zakořenění? Mám je dávat rovnou do zeminy, nebo je nechat na vzduchu a čekat, až se vytvoří kalus? Slyšel jsem také, že je dobré používat nějaké stimulátory růstu, ale nevím, jaké by byly vhodné. Co se týká zalévání, jak často by měly být řízky zavlažovány? Mám je mít na slunci, nebo spíš ve stínu? A co třeba teplota – je lepší teplo nebo chlad? Určitě bych rád slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože bych fakt chtěl, aby mi tyhle sukulenty konečně vyrostly! Takže jaké máte rady a triky pro úspěšné množení sukulentů řízkováním?

150 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2023
Zdeňka Kašparová

Zdravím, tak s těma řízkama ze sukulentů jsem si taky prošel peklem, ale nakonec jsem na to přišel. Důležitý je vzít zdravý listy nebo pupeny, to se nedá obejít. Pak je dobrý je nechat 2-3 dny na vzduchu, ať se vytvoří kalus, jinak ti to shnije hned jak je dáš do substrátu. Co se týče substrátu, použij něco lehkýho, ideálně směs pro kaktusy nebo si namíchej písek a hlínu v poměru 1:1. Zasazení rovnou do zeminy je risky, radši počkej na ten kalus. Stimulátory růstu jakoby hormony jsou fajn, ale ne nutný, když máš dobré podmínky. Zalévání moc ne, tak jednou za týden, nebo i méně, podle toho jak substrát schne. Co se světla týče, dej je na jasné místo, ale ne na přímý slunce, to bys je spálil. Teplota by měla být normální pokojová, tak 20-25°C by stačilo. Tak zkus tyhle tipy a snad ti to konečně vyjde!

149 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2024
Jitka Skálová

Množeni sukulentů je super, ale chce to pár triků. Určitě začni s zdravýma listama nebo výhonky. Po odstřihnutí je nech na pár dní na vzduchu, ať se udělá kalus – to je důležitý, aby pak při zasazení nehnily. Co se substrátu týká, nejlepší je nějaký lehký, propustný, třeba směs s perlitem nebo pískem, aby se kořeny nezapařily. Přesně jak píšeš, není dobrý je hned strčit do země, dej jim čas.

Zalévat moc nemusíš, stačí jednou týdně nebo i méně, dokud nezakoření. Jakmile uvidíš nové přírůstky, můžeš zvýšit zalévání. Sluníčko je fajn, ale ne hned na přímém slunci – ideální je rozptýlené světlo. Teplota by měla být teplejší, tak kolem 20-25°C. A co se týče stimulátorů růstu, já osobně moc nepoužívám, ale někteří lidi říkají, že trocha skořice na řez může pomoct s ochranou před plísněma.

Také si dej pozor na vlhko kolem řízků. Vlhkost v substrátu jo, ale ne kolem – to by mohlo způsobit hnilobu. Tak hodně štěstí a ať ti to roste!

162 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Kristýna Tomešová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro zakořenění sukulentních řízků: Získejte úspěch s vašimi rostlinami!Prozkoumejte osvědčené techniky a tipy pro zakořenění sukulentních řízků, které zajistí maximální úspěšnost a zdravý růst vašich oblíbených rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky