Meskalin.cz/Fórum/Jaké je nejlepší medium na zakořenění sukulentních řízků?

Jaké je nejlepší medium na zakořenění sukulentních řízků?

Zajímalo by mě, jaké medium je nejlepší na zakořenění sukulentních řízků. Mám pár druhů, které bych chtěl množit a pořád přemýšlím, jestli je lepší použít klasickou zeminu nebo něco speciálního. Četl jsem, že substráty na kaktusy jsou dobré, ale nevím, jak moc se liší od běžné země. A co třeba perlit nebo písek? Slyšel jsem, že to může hodně pomoci s drenáží a že sukulenty nesnáší přemokření. Také mě zajímá, jestli je dobré přidat nějaké hnojivo na podporu kořenění, nebo je lepší nechat rostlinky v klidu a nechat je zakořenit samy. Jak dlouho obvykle trvá, než se řízky uchytí? Víte také, jestli je lepší začít zakořeňovat na slunci, nebo spíš ve stínu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy! Děkuji!

120 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2025
Denisa Marešová

Nejlepší medium na zakořenění sukulentních řízků je něco, co dobře odvádí vodu a neudrží příliš vlhkosti. Substrát na kaktusy je fakt super volba, protože už má v sobě perlit nebo písek, což pomáhá s drenáží. Klasická zemina by mohla být moc těžká a hrozí přemokření. Takže klidně zkombinuj písek a perlit, nebo můžeš použít jen perlit. Co se týče hnojiva, tak na začátku to nedávej, stačí, když je necháš pár týdnů bez něj, aby se zakořenily. Zakořenění trvá různě, ale většinou tak 2-4 týdny. Co se světla týče, dej je na místo s hodně rozptýleným světlem, vyhnul bych se přímému slunci, dokud se neuchytí. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
14. 12. 2023
Irena Rybářová

Nejlepší medium na zakořenění sukulentních řízků je určitě něco, co dobře propouští vodu. Kaktusový substrát je fajn, protože je lehčí a má dobrou drenáž. Můžeš zkusit i perlit nebo hrubý písek, ty pomáhají udržet kořínky v suchu a nehnijou. Hnojivo na začátku není třeba, spíš to můžeš nechat na později, až budou mít kořeny. Zakořenění obvykle trvá pár týdnů, ale záleží na typu sukulentu. Co se slunce týče, radši je dej do polostínu, aby se nespálily. Takže shrnuto, jdi do nějakého lehkého substrátu, bez hnojiva a nejdřív do stínu.

89 slov
0.9 minut čtení
6. 1. 2025
Milada Ondrová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro zakořenění sukulentních řízků: Získejte úspěch s vašimi rostlinami!Prozkoumejte osvědčené techniky a tipy pro zakořenění sukulentních řízků, které zajistí maximální úspěšnost a zdravý růst vašich oblíbených rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky