Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát použít na zakořenění řízků?

Jaký substrát použít na zakořenění řízků?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Mám na srdci takovou otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Když přijde na zakořenění řízků, přemýšlím, jestli je opravdu nutné investovat do speciálního substrátu, nebo jestli by mi mohla posloužit i běžná zemina, co mám doma. Vlastně, jak moc důležitý je ten správný substrát pro úspěšné zakořenění? Slyšel jsem, že některé rostliny jsou docela tolerantní a zakoření i v obyčejné půdě, zatímco jiné potřebují něco víc – třeba lehčí směs s dobrou drenáží. Jaké máte zkušenosti? Používáte nějaké konkrétní směsi, nebo prostě vezmete co máte po ruce? A co se týče různých druhů řízků – jsou nějaké, které by si zasloužily speciální péči v substrátu a jiné, které to zvládnou i v průměrných podmínkách? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože se chystám na pár experimentů a nechci zklamat své kaktusy a sukulenty. Díky moc za odpovědi!

146 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2021
Lenka Matějková

Dobrý den, tak já bych řekl, že na zakořenění řízků fakt záleží. Běžná zemina může fungovat, ale je lepší mít něco lehčího a propustnějšího. Já třeba používám směs rašeliny s perlitem nebo vermikulitem, to má super drenáž a kořeny se rychleji uchytí. Kaktusy a sukulenty jsou dost tolerantní, ale stejně bych doporučil tu mírně specifickou směs. U některých rostlin je lepší mít víc vzduchu kolem kořenů, jinak hrozí hniloba. Takže pokud chceš experimentovat, klidně zkus i obyčejnou zem, ale spíš bych doporučoval něco vhodnějšího pro úspěšné zakořenění. Jinak třeba bylinné řízky často zvládnou i běžnou zem. Ale u tropických rostlin to chce víc péče a speciální substrát. Tak snad to pomůže!

111 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2024
Kristýna Hájková

Takže, co se substrátu týče, já bych řekl, že to fakt záleží na druhu rostliny. Někdy ti normální zemina stačí, ale pro některé řízky, hlavně u kaktusů a sukulentů, je lepší mít něco lehčího a propustného. Různé směsi s perlitem nebo pískem jsou super, protože pomáhají s drenáží. U některých rostlin jako fíkusy nebo pothos si myslím, že si poradí i v obyčejné hlíně. Ale pokud chceš mít jistotu, radši investuj do speciálních směsí pro řízky. Pokud plánuješ experimenty, tak klidně vyzkoušej víc variant a uvidíš, co bude fungovat líp! Hlavně se neboj zkoušet a učit se na vlastních chybách.

100 slov
1 minut čtení
7. 2. 2023
Martina Hanzlová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro zakořenění sukulentních řízků: Získejte úspěch s vašimi rostlinami!Prozkoumejte osvědčené techniky a tipy pro zakořenění sukulentních řízků, které zajistí maximální úspěšnost a zdravý růst vašich oblíbených rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky