Meskalin.cz/Fórum/Kaktusový řízek - do vody nebo do země?

Kaktusový řízek - do vody nebo do země?

Mám takový malý problém, který se týká mého kaktusu. Včera jsem dostal řízek kaktusu od kamaráda, který mi říkal, že je to nějaký raritní druh, a já bych ho chtěl úspěšně zakořenit. Teď si ale vůbec nejsem jistý, co s ním udělat. Měl bych ho dát rovnou do půdy nebo raději do vody, abych mu dal šanci pořádně se rozrůst a zakořenit? Slyšel jsem různé názory – někteří tvrdí, že kaktusy by měly být v zemi co nejdříve, jiní doporučují nechat je nějakou dobu ve vodě, aby se ujistili, že jsou dostatečně hydratované. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké metody používáte, když máte nový kaktusový řízek? Co když je to druh, který není příliš běžný? Mám strach, že bych mohl udělat chybu a o řízek přijít. Vím, že kaktusy jsou celkem odolné rostliny, ale pořád bych rád dostal nějaké osvědčené tipy od vás. Třeba se vám něco osvědčilo v minulosti nebo máte nějaké rady jak správně postupovat? Děkuju za všechny odpovědi!

160 slov
1.6 minut čtení
20. 11. 2022
Andrea Hamplová

Když dostaneš kaktusový řízek, nejlepší je ho nechat nejdřív na vzduchu pár dní, ať zaschne řez. Potom ho dej rovnou do půdy. Kaktusy obecně moc vody nesnášej, takže nenechávej ho ve vodě, to bys mu mohl spíš uškodit. Hlavně bys měl použít dobrý substrát pro kaktusy, aby měl správnou drenáž. Zakořenění může chvíli trvat, takže buď trpělivý. Pokud je to raritní druh, tak se o něj starej víc, ale v podstatě to funguje stejně jako u běžných kaktusů. Tak hodně štěstí!

81 slov
0.8 minut čtení
28. 7. 2024
Vladimír Kraus

Takže, co se týče kaktusového řízku, většinou je lepší ho rovnou dát do půdy. Voda může být fajn na pár dní, ale kaktusy jsou zvyklé na sucho a moc vlhkosti jim nedělá dobře. Takže nejlepší je nechat řízek trochu oschnout, třeba 1-2 dny, aby se rána zalepila, a pak ho zasadit do směsi pro kaktusy nebo do lehké zeminy. Můžeš taky přidat písek nebo perlital, aby to bylo kypré. Pokud je to raritní druh, tak dej pozor, abys ho moc nezaléval – stačí jednou za čas. Takže jo, radši do země a uvidíš, jak se mu bude dařit.

98 slov
1 minut čtení
24. 5. 2024
Vladimíra Doleželová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Nejlepší metody pro zakořenění sukulentních řízků: Získejte úspěch s vašimi rostlinami!Prozkoumejte osvědčené techniky a tipy pro zakořenění sukulentních řízků, které zajistí maximální úspěšnost a zdravý růst vašich oblíbených rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky