Meskalin.cz/Fórum/Jaro nebo podzim pro množení sukulentů?

Jaro nebo podzim pro množení sukulentů?

Zajímám se o množení sukulentů a přemýšlím, jestli je lepší zvolit jaro nebo podzim pro tuto činnost. Slyšel jsem, že jaro je ideální doba, protože vše začíná kvést a rostliny ožívají, ale na druhou stranu jsem četl, že podzim může být pro některé druhy také vhodný, protože se blíží období klidu a rostliny mají dostatek času na zakořenění před zimou. Jaké máte zkušenosti s množení sukulentů v těchto obdobích? Kdy jste to zkoušeli vy a jaké metody jste použili? Mám obavy, že pokud se rozhodnu špatně, tak mi to nevyjde a budu mít zbytečné starosti. Zároveň bych rád věděl, jestli se liší péče o mladé rostlinky v těchto dvou obdobích. Také by mě zajímalo, zda nějaké konkrétní druhy sukulentů preferují jeden ročník před druhým. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

130 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2024
Martina Hanzlová

Množení sukulentů je nejlepší na jaře, to je pravda. Všechno začíná růst a mají hodně energie, takže řízky mají větší šanci se chytit. Ale podzim není zas tak špatný, když to děláš s některými tvrdšími druhy, co snesou trochu klidu. Hlavně dej pozor na počasí, abys je nenechal moc dlouho venku, když se začne ochlazovat.

Co se týče péče o mladé rostlinky, v jarním období je potřeba víc vody a světla, zatímco na podzim bys měl být víc opatrný s zaléváním, aby se nezapařily. Co se týče druhů, tak třeba Echeverie a Sedum mají lepší úspěch na jaře. Ale zkoušel jsem i nějaké Crassuly na podzim a vyšlo to. Takže zkus obě možnosti a uvidíš, co ti vyjde nejlíp.

118 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2023
Martina Malíková

Jaro je fakt super pro množení sukulentů, protože rostlinky jsou nabité energií a začínají růst. Takže, když vezmeš řízky na jaře, mají větší šanci se uchytit a rychleji zakořenit. Navíc je víc světla a tepla, což jim pomáhá. Podzim je taky možnost, zvlášť pokud chceš množení udělat před zimou. Některé druhy jako Echeveria je lepší množit na jaře. Ale obecně, pokud jsi v oblasti, kde jsou zimy drsné, tak bych šel spíš do jara. Péče o mladé rostlinky se moc nemění, ale v zimě bys měl dávat pozor na mráz a vlhkost. Takže raději jaro, ale pokud máš rozmanité sukulenty, zkus si zapsat, co funguje nejlíp pro ty tvoje konkrétní druhy.

111 slov
1.1 minut čtení
5. 10. 2023
Soňa Mašková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Kdy je nejlepší doba na množení sukulentů a pročObjevte, kdy je ideální čas na množení sukulentů a jaké faktory ovlivňují jejich růst. Udržujte své sukulenty zdravé a silné!
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky