Meskalin.cz/Fórum/Mohu množení sukulentů dělat kdykoliv během roku?

Mohu množení sukulentů dělat kdykoliv během roku?

Zajímalo by mě, jestli je možné množení sukulentů provádět kdykoliv v průběhu roku. Mám doma pár kousků a chtěl bych si je rozmnožit, ale nevím, jestli je lepší to dělat na jaře, v létě, nebo třeba v zimě. Slyšel jsem, že některé rostliny mají určité období, kdy je to pro ně ideálnější. Jaké jsou vaše zkušenosti s množení sukulentů? Je pravda, že některé druhy se lépe ujímají v určitém ročním období? A co třeba podmínky jako teplota nebo vlhkost vzduchu? Mám strach, že když to zkusím teď v zimě, tak dojde k nějakému neúspěchu a já o rostliny přijdu. Také jsem slyšel o různých metodách množení, jako jsou řízky nebo odnože, ale nejsem si jistý, jestli je jedno jestli to dělám v létě nebo v zimě. Jaké máte tipy na úspěšné množení sukulentů? Kdy je ten pravý čas na to se do toho pustit?

144 slov
1.4 minut čtení
16. 10. 2024
Radek Janků

Množení sukulentů jde dělat skoro kdykoliv, ale nejlepší čas je jaro nebo léto. V zimě je to těžší, protože rostliny jsou v klidu a nemají tolik síly na růst. Když to zkusíš v zimě, tak hrozí, že se řízky neujmou a třeba i uhynou. Teplota by měla být teplá, ideálně kolem 20-25°C, a vzduch spíš sušší. Pokud máš vhodné podmínky, tak se dají množit řízky i odnože. Ale fakt si dej pozor na to zalévání – radši méně než víc, aby se nezkazily. Takže jestli chceš riskovat, zkus to teď v zimě, ale já bych radši počkal na jaro.

99 slov
1 minut čtení
21. 9. 2022
Lucie Hrdličková

Množení sukulentů se dá dělat skoro kdykoliv, ale nejlepší čas je tak na jaře nebo v létě, kdy jsou rostliny aktivní a mají víc energie. V zimě to může být trošku risk, protože většina sukulentů spí, takže se nemusí ujmout. Když to zkusíš teď v zimě, dej pozor na teplotu a vlhkost. Hlavně aby nebylo moc vlhko, to by ti mohly uhnívat kořeny.

Co se týče metod, řízky jsou fajn, stačí je nechat zaschnout pár dní před zasazením. Odnože taky fungujou, ale musíš mít jistotu, že jsou zdravý. Zkrátka to chce trpělivost a nějakou tu zkušenost. Takže když si nejsi jistý, radši počkej na jaro – uvidíš, že to pak půjde lépe.

112 slov
1.1 minut čtení
4. 10. 2022
Magdaléna Švecová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Kdy je nejlepší doba na množení sukulentů a pročObjevte, kdy je ideální čas na množení sukulentů a jaké faktory ovlivňují jejich růst. Udržujte své sukulenty zdravé a silné!
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky