Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší metody množení sukulentů?

Jaké jsou nejlepší metody množení sukulentů?

Přemýšlel jsem nad tím, jak co nejlépe množení sukulentů, protože mám doma několik krásných kousků a rád bych je rozmnožil. Zajímá mě, jaké jsou vlastně ty nejlepší metody? Slyšel jsem, že se dají množit listy, ale není mi úplně jasné, které druhy to dělají nejlépe. Četl jsem něco o řízcích, ale ne vždycky to vyjde. Jak dlouho trvá, než se z řízků stanou nové rostliny? A co třeba semena? Je to vůbec dobrá metoda pro sukulenty? Mám pocit, že je to dost pracné a nevím, jaké podmínky by semena potřebovala. Určitě jste už někdo zkoušel různé metody, tak bych chtěl vědět, co se vám osvědčilo. Taktéž by mě zajímalo, jestli je lepší množit sukulenty na jaře nebo v létě. Mám doma i pár druhů, které jsou trošku citlivější a bojím se, že se mi je nepodaří rozmnožit. Co si o tom myslíte? Jaké rady byste mi dali ohledně péče po zakořenění? Je potřeba je nějak zvlášť hnojit nebo se o ně starat jinak? Vím, že sukulenty obecně potřebují málo vody, ale jak je to v tomto případě? Díky moc za každou radu a zkušenost!

184 slov
1.8 minut čtení
3. 11. 2023
Eliška Hradilová

Množení sukulentů je fakt super! Listy fungujou nejlíp u některých druhů jako třeba Echeveria, Graptopetalum nebo Sedum. Stačí oddělit list, nechat ho pár dní zaschnout a pak ho dát na substrát. Měly by zakořenit tak za 2-4 týdny, ale někdy to trvá i dýl. Řízky jsou taky fajn a většinou se dělají z mladých výhonků. U řízků je dobrý je nechat pár dní zaschnout, než je dáte do země, jinak můžou shnít. Semena jsou fajn, ale jak píšeš, je to piplačka a chce to víc péče. Většina sukulentů se množí na jaře, protože to je doba, kdy rostliny začínají růst. Po zakořenění stačí jen trošku zalévat, hnojit moc nemusíš, spíš až později. Voda po zakořenění se dává opatrně, aby jsi je nepřelil. Jinak citlivější druhy zvládnou to samé, ale dej bacha na příliš vlhké prostředí. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
19. 10. 2024
Marek Tesař

Množení sukulentů je super zábava a můžeš to dělat vícero způsoby. Listy fungují skvěle u druhů jako je Echeveria nebo Graptopetalum. Stačí odřezat list, nechat ho pár dní zaschnout a pak ho dát na vlhký substrát. Ale chce to trpělivost, může to trvat i pár týdnů, než se objeví kořínky. Řízky jsou taky fajn, hlavně u kaktusů nebo některých dalších sukulentů. U řízků je dobré nechat je trochu oschnout před zasazením, aby se nemusely hned zapařit. Semena jsou dost pracná, občas to vyjde, ale chce to hodně péče a ideální podmínky. Na jaře je určitě lepší začít s množení, rostliny nabírají sílu a lépe se zakorňují. Co se týče péče po zakořenění, v prvních týdnech moc nehnoj, stačí trocha vody - ne přelívat! Jo a pamatuj si, že sukulenty chtějí sluneční světlo, ale ne přímé po celý den. Takže postupně je aklimatizuj na slunce po zakořenění.

146 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2024
Štěpán Vlček
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Kdy je nejlepší doba na množení sukulentů a pročObjevte, kdy je ideální čas na množení sukulentů a jaké faktory ovlivňují jejich růst. Udržujte své sukulenty zdravé a silné!
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky