Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na přesazení sukulentů?

Kdy je nejlepší čas na přesazení sukulentů?

Přemýšlím, kdy přesně je ten ideální okamžik na to, abych přesadil své sukulenty. Mám jich doma pár a vypadá to, že by potřebovaly trochu víc místa, ale nejsem si jistý, kdy je ta správná doba. Zjistil jsem, že někteří lidé říkají, že by se to mělo dělat na jaře, když rostliny začínají růst a probouzet se po zimním spánku. Jiní ale tvrdí, že i léto může být vhodné období, pokud je sukulent v dobrém stavu a jenom potřebuje nový substrát nebo větší květináč. Taky mě zajímá, jestli mají nějaké specifické znaky, podle kterých bych měl poznat, že je čas na přesazení. Když vidím, že kořeny začínají vykukovat z drenážních otvorů nebo že se rostlina jaksi prověšuje a nevypadá zdravě, znamená to už přezrálost? Je dobré použít speciální směs pro sukulenty či kaktusy? A co třeba období vegetačního klidu - je lepší v té době s přesazováním vůbec začínat? Rád bych znal názory ostatních pěstitelů na tuto problematiku a případně i jejich osobní zkušenosti. Co si o tom myslíte?

168 slov
1.7 minut čtení
18. 9. 2021
Jana Nováková

Nejlepší čas na přesazení sukulentů je opravdu na jaře, když začínají růst. Je to takový čas probuzení. Když začneš vidět, že kořeny lezou z drenážních otvorů, nebo sukulent vypadá unaveně a nestačí mu místo, je to jasné znamení, že už bys měl jednat. Občas se to dá zvládnout i v létě, pokud je rostlina zdravá a potřebuje jen nový substrát. Co se týče směsi, určitě doporučuji použít specializovanou pro sukulenty nebo kaktusy, mají správnou drenáž. V období vegetačního klidu bych se do toho moc nepouštěl, protože rostliny jsou v klidu a nechtějí moc změn. Osobně jsem měl dobré výsledky při přesazování na jaře a občas i na konci léta, když už je teplo. Takže sleduj svoji rostlinku a jednou za čas ji přetáhni do většího květináče.

126 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Lucie Brožová

Jasně, ideální doba na přesazení sukulentů je většinou na jaře, když začínají růst. Rostliny po zimě ožijou a mají víc síly zvládnout stres z přesazení. Ale pokud vidíš, že kořeny lezou ven z drenážních otvorů nebo že se rostlina začíná prověšovat, tak to už je jasný signál, že potřebuješ akci. I léto může být ok, pokud je sukulent v dobrém stavu a jenom potřebuje nový substrát. Mít speciální směs pro sukulenty je dobrý nápad, protože tyhle rostliny milujou dobře odvodněný substrát. Co se týče vegetačního klidu, radši to nedělej, aby se zbytečně nenamáhaly a nevyčerpávaly. Takže v podstatě, pokud vidíš známky přezrálosti nebo špatného stavu, neváhej a pusť se do toho! S trochou štěstí budou brzo spokojené.

117 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2024
Radka Jirásková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Kdy je nejlepší doba na množení sukulentů a pročObjevte, kdy je ideální čas na množení sukulentů a jaké faktory ovlivňují jejich růst. Udržujte své sukulenty zdravé a silné!
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky