Meskalin.cz/Fórum/Jak správně ukrojit sukulenty, aby se dobře zakořenily?

Jak správně ukrojit sukulenty, aby se dobře zakořenily?

Nedávno jsem si pořídil pár sukulentů a chtěl bych si je množit, ale nevím, jak na to. Jak vlastně správně ukrojit sukulent, aby se mu dařilo a dobře zakořenil? Mám strach, že udělám něco špatně a všechny rostlinky zahynou. Mám používat ostrý nůž nebo nůžky? A co třeba místo, kde to udělám? Musím nějak speciálně připravit substrát nebo je lepší nechat je jen tak na vzduchu? Jak dlouho by měly být řízky na vzduchu předtím, než je dám do země? Zajímá mě také, jestli existují nějaké speciální tipy na zalévání po ukrojení, nebo jak dlouho trvá, než se začnou objevovat kořeny. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně toho, jak nejlépe postupovat při množení sukulentů, budu moc rád, když se podělíte. Děkuji!

122 slov
1.2 minut čtení
19. 2. 2023
Markéta Holubová

Když chceš množit sukulenty, tak nejlepší je vzít ostrý nůž nebo nůžky, aby se ti netrhaly listy. Uřízni část rostliny tak, aby měla aspoň pár listů. Pak je dobrý nechat řízky na vzduchu, klidně i pár dní, aby zaschly a vytvořily si kalus na řezu, což pomůže proti hnilobě. Substrát by měl být dobře propustný, ideální je mix pro sukulenty nebo směs písku a zeminy. Když dáš řízky do substrátu, tak je zpočátku nepřelévej, raději počkej pár týdnů než začnou kořenit. Zálivku pak můžeš začít přidávat opatrně, když uvidíš, že už mají nějaké kořeny. Obecně to trvá dost různě, někdy pár týdnů, někdy i déle. Hlavně buď trpělivej a sleduj jak se daří! Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
9. 9. 2024
Lenka Doleželová

Takže, když chceš množit sukulenty, nejlepší je použít ostrý nůž nebo nůžky, abys nezranil rostlinu. Ukrajuj zdravé listy nebo vrcholové řízky, ideálně ve chvíli, kdy jsou sukulenty v dobré kondici, třeba na jaře nebo v létě. Po ukrojení je nech na vzduchu aspoň na 1-2 dny, aby se rána zahojila a vyschla. To je důležitý krok, jinak můžeš riziko hniloby zvýšit. Na substrát použij směs pro kaktusy nebo jen písek s trochou zeminy – potřebují dobrou drenáž. Když je dáš do země, tak moc nezalévej hned, dej jim pár dní a pak jen lehce. Kořeny se můžou začít objevovat za pár týdnů, ale někdy to trvá déle. Hlavně buď trpělivý a sleduj je. Hodně štěstí!

115 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2023
Lukáš Pícha
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak předcházet problémům při množení sukulentů ukrojením: Rady a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak efektivně množit sukulenty ukrojením a vyhnout se běžným chybám při jejich pěstování. Tento článek nabízí praktické rady, tipy a triky, k...
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky