Meskalin.cz/Fórum/Kolik času potřebuje sukulent na zakořenění po ukrojení?

Kolik času potřebuje sukulent na zakořenění po ukrojení?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů, mám takový dotaz ohledně zakořenění mých rostlinek. Včera jsem si pořídil krásného sukulenta, ale při přesazování jsem mu ukrojil několik listů, abych měl možnost je rozmnožit. Teď si ale nejsem jistý, jak dlouho bude trvat, než se tyto kusy zakoření a začnou růst jako nové rostliny. Slyšel jsem různé názory a rady od různých pěstitelů, ale zdá se, že každý má trochu jinou zkušenost. Někdo tvrdí, že to může být rychlé, dokonce i pár dnů, zatímco jiní říkají, že to může trvat i několik týdnů nebo dokonce měsíců. Jaké máte zkušenosti vy? Jak dlouho jste čekali na zakořenění svých sukulentů? Je potřeba je nějak specificky zalévat nebo na ně dávat pozor ohledně světla? A co substrát? Máte nějaké tipy na to, co udělat pro to, aby se zakořenění urychlilo? Vím, že každá rostlina je jiná a některé druhy mohou mít specifické potřeby, tak by mě zajímalo, jestli se můžete podělit o vaše postřehy a rady. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď!

166 slov
1.7 minut čtení
2. 7. 2021
Karel Hůlka

Zakořenění sukulentů může fakt trvat různě. Někdy to je rychlé, třeba 1-2 týdny, ale klidně i měsíc nebo víc. Záleží na druhu, podmínkách a jak to s nimi děláš. Třeba já jsem měl štěstí s některými druhy, které zakořenily hned, ale jiné se táhly. Důležitý je správný substrát, já většinou používám směs pro kaktusy nebo písek s trochou zeminy. Co se zálivky týče, tak ze začátku moc ne, spíš jen jemně rosit, aby ty řízky nezhnily. A světlo? Jo, světlo je důležitý, ale ne přímý slunce hned po ukrojení, to by je mohlo spálit. Takže radši jasné místo s nepřímým světlem a trochu trpělivosti. Každá rostlina je jiná, takže buď trpělivý a uvidíš!

115 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2021
Marcela Švábová

Tak já mám zkušenosti, že zakořenění sukulentů po ukrojení může trvat různě. Obecně to je tak mezi 2 až 6 týdny, ale záleží na druhu a podmínkách. U mě se některé zakořenily hned za pár dní, ale jiné to trvalo i měsíc. Důležitý je substrát, měl by být dobře odvodněný, třeba směs pro kaktusy. Co se týče zalévání, tak radši méně, než víc, dokud nevidíš kořeny. Světlo taky hraje roli, ideálně je mít na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Takže pokud to dodržíš a budeš mít trpělivost, mělo by se to podařit! Držím palce!

96 slov
1 minut čtení
15. 8. 2024
Monika Jelínková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak předcházet problémům při množení sukulentů ukrojením: Rady a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak efektivně množit sukulenty ukrojením a vyhnout se běžným chybám při jejich pěstování. Tento článek nabízí praktické rady, tipy a triky, k...
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky