Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi sukulent po ukrojení umírá?

Co dělat, když mi sukulent po ukrojení umírá?

Mám takový problém se svým sukulentem, který jsem nedávno ukrojil. Chtěl jsem ho rozmnožit, a tak jsem si říkal, že je to super nápad. Jenže teď, když se na něj podívám, vypadá dost špatně. Listy začaly žloutnout a některé dokonce opadly. Nechápu, co dělám špatně. Možná jsem ho měl nechat na slunci, nebo naopak by měl být ve stínu? A co zalévání? Kdybych mu dal víc vody, nebo naopak méně? Předtím vypadalo tak zdravě a teď je to jako jiný sukulent. Když jsem ukrajoval tohle odnož, myslel jsem si, že to bude jednoduché, ale teď mám strach, že mu tím ublížím ještě víc. Jak dlouho trvá, než se takový sukulent vzpamětí? Měl bych mu dávat nějaký speciální hnojivo nebo něco? A co k tomu substrátu? Používám ten standardní, ale možná bych měl zkusit něco jiného. Mám se bát vyhodit ten umírající kus nebo mu dát šanci? Poradíte mi prosím? Co byste dělali na mém místě?

155 slov
1.6 minut čtení
15. 10. 2022
Žaneta Horáková

Takže, když ti sukulent po ukrojení umírá, může to být víc věcí. První je světlo – většina sukulentů potřebuje hodně sluníčka, ale ne to přímé, jinak se spálí. Zkus ho dát na místo, kde je jasné, ale ne pálící slunce. Co se týče zalévání, sukulenty jsou v podstatě pouštní rostliny, takže radši méně než víc. Zkus mu dát čas, aby se z toho vzpamatoval. Možná bys mohl zkusit nějaký substrát pro kaktusy nebo dobrý drenážní materiál, aby mu kořeny nezahnívaly. Hnojivo teď asi moc nedávej, radši počkej, až se trochu vzpamatuje. No a co se týče toho umírajícího kusu – pokud začne schnout a opadávat víc listů, asi bys ho měl vyhodit. Ale jestli vypadá furt tak nějak normálně, dej mu ještě šanci. Sazej nový výhonek do substrátu a sleduj, třeba se chytne.

133 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2021
Lucie Hrdá

Takže, sukulenty jsou fakt choulostivé po ukrojení. Vypadá to, že máš nějaké problémy s tím, jak ho ošetřuješ. Zkus si nechat ten kousek odnože pár dní na vzduchu, aby se rány zahojily, než ho dáš do substrátu. Pokud žloutne, může to být moc vody nebo špatné světlo. Dáváš mu moc? Obecně platí, že sukulenty radši sucho, takže zkus trochu ušetřit s zaléváním.

Co se týče slunce – většina sukulentů má ráda hodně světla, ale přímo na slunce je může spálit. Takže zkombinovat jasné místo, ale ne úplně na přímý úpal. Hnojivo bych teď asi nedával, radši počkej, až se vzpamatuje.

K substrátu – jestli používáš standardní zeminu, tak to může být problém. Sukulenty potřebují propustný substrát, takže zkus něco s pískem nebo perlitem.

A k tomu umírajícímu kusu – dej mu šanci. Může se vzpamatovat, pokud se o něj postaráš správně. Kdyby to bylo hodně zlé, tak ho vyhoď. Ale zkus ho ještě zachránit.

151 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2021
Dominik Hácha
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak předcházet problémům při množení sukulentů ukrojením: Rady a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak efektivně množit sukulenty ukrojením a vyhnout se běžným chybám při jejich pěstování. Tento článek nabízí praktické rady, tipy a triky, k...
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky