Meskalin.cz/Fórum/Jak správně ukrojit sukulent, aby se dobře ujmul?

Jak správně ukrojit sukulent, aby se dobře ujmul?

Jsem si koupil nádherný sukulent a chtěl bych se podělit o to, jak ho správně množit, protože bych rád měl víc rostlinek. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší techniky na ukrajování sukulentů, aby se mi podařilo je dobře rozmnožit. Jaký je vlastně nejlepší způsob, jak udělat řez? Mám použít ostrý nůž nebo nůžky? A co třeba sterilizace nástrojů, je to důležité? Co když se mi stane, že na řezu bude nějaká šťáva, mám ji nechat zaschnout nebo je dobré ji umýt? Jak dlouho vlastně čekat před tím, než sukulent zasadím do nového substrátu a jaký substrát je pro ně ideální? Také bych rád věděl, jestli je lepší nechat řízky na světle nebo v temnu, dokud nevyraší nové kořeny. Vlastně mě zajímá i to, jak poznám, že se řízek uchycuje a jestli je potřeba nějaká zvláštní péče během prvních týdnů. Mám mít obavy z hniloby nebo plísní? Takže shrnuto: Jak správně ukrojit sukulent, aby se ujmul a co všechno bych měl mít na paměti během celého procesu? Děkuji za rady!

169 slov
1.7 minut čtení
12. 1. 2021
Jana Koudelková

Tak já ti to zkusím shrnout. Nejlepší je použít ostrý nůž, protože nůžky můžou poškodit víc buněk. Určitě doporučuji sterilizovat nástroj, aspoň alko nebo něčím, co má dezinfekční účinky, ať se ti tam nedostanou bakterie. Když uděláš řez, je normální, že bude trochu šťávy. Nech ji zaschnout na vzduchu, ideálně tak den nebo dva, aby se vytvořil rána a pak teprve můžeš zasadit do substrátu.

Substrát by měl být dobře propustný, něco jako směs pro kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní s pískem a perlitem. Co se týče světla, řízky dej na světlé místo, ale ne na přímé slunce, dokud nezačnou kořenit. Zjistíš to podle toho, že se začnou objevovat nové listy nebo pupeny.

V prvních týdnech je fajn je trochu rosit, ale pozor na hnilobu! Hlavně to nepřehnoj a kontroluj, jestli nemáš plísně. Takže v podstatě: ostrý nůž, sterilizace, nechat zaschnout, dobrý substrát a správné světlo. Pak už jen čekat. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Milada Rybářová

Tak já ti to shrnu. Když chceš sukulent rozmnožit, tak nejlepší je vzít ostrý nůž nebo nůžky. Drž si je čistý, můžeš je třeba otřít alkoholem, aby ses vyhnul infekcím. Řez dělej pod úhlem, ať máš větší plochu pro kořeny. Po řezu nech řízek zaschnout na pár dní, klidně 2-3 dny, aby se vytvořila suchá rána. Tím se sníží riziko hniloby.

Co se týče substrátu, ideální je směs pro kaktusy nebo něco s dobrým odvodněním. Po zasazení řízku do substrátu ho dej na světlé místo, ale ne na přímý žár, dokud nevykoukne. Zpočátku moc nezalévej, raději počkej, až budou vidět nové kořeny.

Pokud uvidíš mokré fleky nebo plíseň, tak to hlídej, hniloba je problém, ale když to nebude mít moc vody, tak bys měl být v pohodě. Jakmile uvidíš novou zelenou část nebo růst, tak jsi na dobré cestě! Na začátku to chce trpělivost a občas kouknout, jestli je všechno ok.

149 slov
1.5 minut čtení
18. 2. 2024
Lucie Kafková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak předcházet problémům při množení sukulentů ukrojením: Rady a triky pro úspěšné pěstováníObjevte, jak efektivně množit sukulenty ukrojením a vyhnout se běžným chybám při jejich pěstování. Tento článek nabízí praktické rady, tipy a triky, k...
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky