Meskalin.cz/Fórum/Kde bych měl dát kaktusy, aby dobře rostly?

Kde bych měl dát kaktusy, aby dobře rostly?

Přemýšlím, kde nejlépe umístit své kaktusy, aby se jim dařilo co nejvíc. Mám doma několik druhů a chci je mít na viditelném místě, ale zároveň je nechci poškodit. Vím, že potřebují dostatek slunečního světla, ale nevím, kolik toho vlastně potřebují a jestli by třeba neměli být chráněni před přímým poledním sluncem. Mám také obavy, že v zimě bude u nás v bytě příliš vlhko a chladno. Jaké jsou nejlepší podmínky pro růst kaktusů? Je lepší je mít na parapetu okna, nebo možná v jiných prostorách bytu? Jak se kaktusy vyrovnávají s umělým osvětlením? A co teplota? Měli bychom mít kaktusy raději na teplejším místě nebo je lepší chladnější prostředí? Co když by to byly venkovní kaktusy? Jaký vliv má počasí a roční období na jejich umístění? Jsem si jistý, že tohle je pro mě důležité téma a rád bych se dozvěděl o různých možnostech umístění. Díky za jakékoli rady!

149 slov
1.5 minut čtení
14. 8. 2024
Jan Mareš

Kaktusy obecně milují slunce, takže je dobrý nápad je mít na parapetu, kde dostanou hodně světla. Ale pozor na to přímé polední slunce, zvlášť v létě – může je spálit. Ideální je místo, kde mají světlo, ale jsou chráněné před tím nejintenzivnějším sluncem. V zimě bys měl dávat pozor na to, aby nebyly u okna, kde fouká chladný vzduch, nebo kde by mohly být vystaveny mrazu. Kaktusy většinou snesou suché prostředí, ale pokud je u vás doma moc vlhko, tak to může být problém. Teplota by měla být spíš teplá, ideálně kolem 20-25°C během růstové sezóny a trošku chladnější v zimě – tak 10-15°C. Pokud máš venkovní kaktusy, dávej pozor na počasí a zimu; některé druhy snesou mráz, ale většina potřebuje ochranu. Snad takhle pomůže!

125 slov
1.3 minut čtení
25. 6. 2024
Bohuslav Tomeš

Kaktusy milujou světlo, ale ne přímý polední slunce, to je spálí. Ideální je místo, kde mají dostatek jasného světla, ale s nějakým stínem během nejteplejších hodin. Parapet okna na jih nebo západ je super, pokud tam není moc horko. V zimě se kaktusy daří při teplotách kolem 10-15 °C a mělo by být sucho, takže na zimu je lepší je mít někde, kde není moc vlhko.

S umělým osvětlením to taky jde, pokud nemáš jinou možnost. Potřebujou dostatečný čas na světle, tak aspoň 12 hodin denně. Venku jsou fajn, ale pozor na zimu a déšť, protože některé druhy nejsou mrazuvzdorné. Na jaře a v létě je můžeš dát ven, ale dej pozor na to počasí. Celkově prostě potřebujou hodně světla a sucho, tak si dej pozor na jejich umístění.

129 slov
1.3 minut čtení
30. 7. 2024
Patrik Macek
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Nejlepší místa pro umístění kaktusů v interiéruObjevte, kde umístit kaktusy v bytě, aby prospívaly a vypadaly zdravě. Zjistěte, jaké podmínky potřebují a jak je umístit tak, aby se staly ozdobou va...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky