Meskalin.cz/Fórum/Kde umístit kaktusy v bytě?

Kde umístit kaktusy v bytě?

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s umístěním kaktusů v bytě. Přemýšlím, že bych si pár těchto úžasných rostlin pořídil, ale nevím, kde je nejlepší je umístit. Mám obavy, že je nezbytné vybrat správné místo, aby se jim dařilo a nepřišly o světlo. Mám na mysli, že některé kaktusy prý potřebují hodně slunce, zatímco jiné snesou i stinnější místa. Co když je dám na okenní parapet? Bude to pro ně ideální? A co třeba vlhkost vzduchu nebo teplota? Jak tohle všechno ovlivňuje, kde by měly být umístěny? Vím, že některé kaktusy jsou citlivější než jiné, takže bych rád slyšel vaše tipy a triky. Zkoušeli jste někdo kaktusy umístit na různé místa v bytě a sledovat, jak reagují? Jaké umístění se vám osvědčilo? Potřebují být blízko okna, nebo snesou i místa dál od přirozeného světla? Budu vděčný za jakékoliv rady a zkušenosti, protože bych rád našel to pravé místo pro své budoucí kaktusy.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2023
Ondřej Fojtík

Kaktusy milujou sluníčko, takže okenní parapet je většinou ideál. Ale pozor na to, že ne všechny kaktusy zvládnou horko a přímý úpal, obzvlášť v létě. Pokud máš okno na jih, dej je tam, ale sleduj, jestli se nespálí. Jinak na východním nebo západním okně by měly být v pohodě.

Co se vlhkosti týče, kaktusy nepotřebujou moc vlhkosti, spíš suchý vzduch. Takže je lepší je mít dál od radiátorů a mokrých místností. Ideální teplota je kolem 20-30 °C, ale snesou i chladnější období, hlavně v zimě.

Měl jsem pár kaktusů daleko od okna a po čase začly zaostávat, takže se snaž víc přiblížit světlu. Občas je dobrý otáčet květináče, aby se vyrovnaly na všechny strany. Experimentuj s různýma místama a uvidíš, co jim bude vyhovovat. Kaktusy jsou docela odolné, tak bych to neviděl tragicky.

133 slov
1.3 minut čtení
11. 2. 2024
Lukáš Hroch

Kaktusy milujou slunce, takže je nejlepší je dávat na okenní parapet, ideálně na jižní nebo západní stranu. Měly by mít dostatek světla, jinak začnou strádat. Když je dáš dál od okna, tak budou možná OK, ale nebude to ono. Že bys měl mít kaktusy v místnosti s vysokou vlhkostí, to moc neplatí, raději suchý vzduch. Zkus si pohrát i s teplotou – většina kaktusů má ráda teplo, ale nesmíš je dávat do průvanu nebo na mráz. Z vlastní zkušenosti – pokud máš kaktusy na parapetu, občas je otáčej, aby se neohýbaly k jednomu směru. Občas to chce experimentovat, každý kaktus je trochu jiný. Sledoval jsem, že některé menší kaktusy zvládnou i trošku stínu, ale nic moc extra. Takže hlavně světlo a teplo, a měly by být spokojené.

127 slov
1.3 minut čtení
3. 6. 2024
Lukáš Kopal
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Nejlepší místa pro umístění kaktusů v interiéruObjevte, kde umístit kaktusy v bytě, aby prospívaly a vypadaly zdravě. Zjistěte, jaké podmínky potřebují a jak je umístit tak, aby se staly ozdobou va...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky