Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší místa pro sukulenty v interiéru?

Jaké jsou nejlepší místa pro sukulenty v interiéru?

Zajímalo by mě, kde bych měl umístit sukulenty v bytě, aby se jim dařilo co nejlépe. Mám několik rostlinek, jako jsou kaktusy a další sukulenty, a přemýšlím o tom, zda je lepší je mít na okně nebo někde jinde. Jak moc slunečního světla vlastně potřebují? Co třeba místnosti s nižšími teplotami nebo vlhkostí? Myslím, že v obýváku by to mohlo být fajn, ale co kuchyň nebo koupelna? Je tam dostatek světla? Nebo se mám spíš zaměřit na nějaká místa, kde není přímé slunce, aby se nespálily? Vím, že některé sukulenty jsou citlivější na vodu a jiné ne, takže by mě zajímalo i to, jak ovlivňuje umístění rostliny její potřebu zálivky. Jak jste to dělali vy? Kde máte svoje sukulenty a jak se jim daří? Je lepší je mít blízko okna na parapetu nebo třeba na stole? A co se týče stojanů na květiny - myslíte, že by to mohlo být dobré místo pro sukulenty? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože bych chtěl, aby moje rostliny byly co nejzdravější a nejkrásnější.

172 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2023
Karel Hora

Sukulenty obvykle milují sluneční světlo, takže nejlepší místo je většinou na parapetu okna, kde mají dostatek přímého slunce. Pokud máš okno směřující na jih, to je ideální, ale pozor na přehřátí, hlavně v létě. Kaktusy a další sukulenty potřebují hodně světla, takže pokud je máš někde ve tmě, tak ti asi neporostou.

Co se týče vlhkosti, sukulenty spíš preferují suché prostředí, takže koupelna nebo kuchyň s vyšší vlhkostí nejsou úplně ideální. V obýváku by mohli být v pohodě, pokud tam není moc stínů. Záleží i na teplotě, většina z nich snáší normální pokojovou teplotu bez problémů.

Zálivka je důležitá – radši méně často než víc. Jestli je máš na stole nebo stojanu, tak se ujisti, že mají dobrý odtok vody, aby jim nezůstávala voda u kořenů. Obecně platí, že sukulenty se dají umístit kdekoliv poblíž světla, ale dávej si pozor na přímé slunce přes sklo v létě, to může způsobit spáleniny. Takže celkově – světlé místo, suché a s dobrým odtokem a měly by být v pohodě.

167 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Jiří Jelínek

Sukulenty mají rády světlo, takže ideální místo je blízko okna. Parapet je většinou nejlepší volba, protože dostanou přímé slunce. Ale pozor na to, aby nebyly na přímém slunci celý den, jinak se můžou spálit. Když je umístíš do obýváku, dej je k oknu, kde je dostatek světla, ale ne úplně na slunce. Místnosti s nižšími teplotami jako kuchyň nebo koupelna nejsou špatné, pokud tam mají nějaké světlo. Sukulenty nepotřebují moc vody, takže když je dáš na nějaký stojan na květiny, ujisti se, že máš dobrý odtok a nezapomínej na pravidelnou zálivku, ale radši míň než víc. Záleží taky na tom, jaký máš typ sukulentu. Zkus sledovat, jak reagují – když jsou povadlé, možná potřebují víc vody, ale když vypadají spáleně, asi to chce méně slunce. Hlavně experimentuj a sleduj je! Takže parapet nebo stůl u okna jsou fajn, ale dej pozor na ty extrémy.

144 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2023
Miroslava Doleželová
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Nejlepší místa pro umístění kaktusů v interiéruObjevte, kde umístit kaktusy v bytě, aby prospívaly a vypadaly zdravě. Zjistěte, jaké podmínky potřebují a jak je umístit tak, aby se staly ozdobou va...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky