Meskalin.cz/Fórum/Jaké místo je nejlepší pro sukulenty v bytě?

Jaké místo je nejlepší pro sukulenty v bytě?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Chtěla bych se zeptat, jaké místo je podle vás nejlepší pro sukulenty v bytě. Mám doma pár těchhle úžasných rostlinek a přemýšlím, kam je umístit, aby se jim dařilo co nejlépe. Vím, že mají rády sluníčko, ale zároveň nechci, aby byly vystavené přímému žáru celý den. Mám okno na jih, ale bojím se, že by tam mohly dostat spálené listy. Také jsem slyšela, že některé druhy potřebují více stínu než jiné, ale jak to zjistit? Myslíte, že by se měly střídat na různých místech, nebo je lepší je nechat na jednom? Chtěla bych se také zeptat, jestli mají rády vyšší vlhkost vzduchu nebo spíš sucho, když je mám v bytě. Jak jste to vyřešili u vás? Jaké máte zkušenosti s umístěním sukulentů v interiéru? Jak často je zaléváte a kde je nejlépe vystavit? Děkuji moc za rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2025
Jana Šilhavá

Sukulenty fakt milujou sluníčko, ale jak říkáš, přímý žár jim může uškodit. Zkus je dát na okno na jih, ale s nějakým odstupem od skla, třeba na parapet nebo na stůl kousek dál. A jo, občas je přes léto můžeš přesunout do polostínu, zvlášť když začne být fakt horko. Co se týče vlhkosti, sukulenty mají raději sucho, takže se neboj mít doma nižší vlhkost vzduchu. Zalévat je stačí jednou za čas, klidně každých 2-3 týdny, podle toho jak rychle ti vysychá substrát. Jestli budeš mít pocit, že se jim nedaří, tak sleduj listy – pokud začnou hnědnout nebo se kroutit, může to být špatně. Takže experimentuj s místem a sleduj, co jim vyhovuje. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
15. 10. 2024
Kamila Fojtíková

Tak já mám sukulenty pár let a co se mi osvědčilo, je dát je na místo, kde mají takový rozptýlený světlo. Mám okno na západ a dobře se jim tam daří. Na jihu bych je asi nedávala, protože tam by mohly dostat úpal, jak píšeš. Zkusila jsem je na parapetu, ale po čase jsem si všimla, že listy trošku zhnědly. Takže teď je mám spíš kousek dál od okna a vypadá to líp.

Ohledně vlhkosti, tak sukulenty mají radši sucho. Já zalévám jednou za týden nebo i míň, podle toho, jak moc je teplo. Hlavně nezapomínej, že čím víc světla mají, tím víc vody potřebují, ale zase opatrně s tím přeléváním. Co se týče stínění, tak některé druhy fakt snesou míň slunce, třeba haworthia nebo gasteria. Můžeš zkusit střídat místa, ale to už záleží na tom, jak ti to s tím hraje. Tak hodně štěstí s tvýma sukulentama!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 2. 2024
Josef Holub
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Nejlepší místa pro umístění kaktusů v interiéruObjevte, kde umístit kaktusy v bytě, aby prospívaly a vypadaly zdravě. Zjistěte, jaké podmínky potřebují a jak je umístit tak, aby se staly ozdobou va...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky