Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy na severním okně – jaké jsou možnosti?

Kaktusy na severním okně – jaké jsou možnosti?

Zajímalo by mě, jestli je možné mít kaktusy na okně, které je orientované na sever. Je mi jasné, že většina kaktusů potřebuje hodně slunce a tepla, ale co když mám tohle okno? Mám tam dostatek světla, ale nikdy tam nesvítí přímé slunce. Zkoušel jsem tam mít několik rostlin a zdá se mi, že se jim příliš nedařilo. Nejspíš jsem také zasadil ty nejběžnější kaktusy, které jsou zvyklé na intenzivní světlo. Takže se ptám – existují nějaké kaktusy, které by tohle severní světlo zvládly lépe? Nebo je lepší se pokusit je přesunout jinam? Také jsem slyšel, že některé sukulenty snáší méně světla lépe než kaktusy, ale co konkrétně mohu vyzkoušet? Měli byste nějaké tipy na rostliny, které by mohly přežít v těchto podmínkách? Jakou péči bych jim měl poskytnout, aby měly alespoň šanci uspět? Kdybych chtěl mít pár hezky vypadajících kaktusů nebo sukulentů na tomto severním okně, co byste doporučili? Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních pěstitelů a jejich radách ohledně pěstování kaktusů bez přímého slunečního světla. Děkuju za všechny rady a tipy!

172 slov
1.7 minut čtení
16. 6. 2023
Irena Dostálová

Severní okno není ideální pro většinu kaktusů, protože jak říkáš, většina z nich potřebuje hodně slunce. Ale existují nějací, co by to mohli zvládnout. Zkus třeba kaktusy jako je Echinopsis nebo Mammillaria, ty snášejí míň světla lépe než ty klasické. Taky doporučuji sukulenty jako Haworthia nebo Gasteria, ty jsou dost odolné a nepotřebují přímé sluneční světlo.

Myslím, že budeš muset dávat pozor na zálivku, na severním okně se substrát suší pomaleji než na slunci, tak to moc nepřeháněj. Možná je dobrý je otáčet občas, aby rostly rovnoměrně. Když je to možné, můžeš je přesunout na pár hodin na sluníčko, když je hezky. A pamatuj, že i když nemají přímé slunce, tak potřebují hodně světla, takže se snaž mít okna čistá a žádné překážky. Tak snad ti něco z toho pomůže!

130 slov
1.3 minut čtení
14. 6. 2023
Jan Kubíček

Máš pravdu, kaktusy obecně chtějí hodně slunce a tepla, ale na severním okně to fakt může být problém. Jestliže tam nemáš přímé slunce, tak je lepší zkusit nějaké odolnější sukulenty jako třeba Haworthia nebo Gasteria. Ty snesou méně světla a moc se nebudou zlobit.

Z kaktusů bys mohl zkusit třeba některé druhy Mammillaria, některé z nich jsou víc tolerantní vůči slabšímu osvětlení, ale i tak to pořád nebude ideální. Co se týče péče, dej pozor na zalévání – v méně světle rostliny potřebují míň vody, takže to nepřeháněj.

Taky bych doporučil občas je otáčet, aby měly světlo ze všech stran. Jestli je to fakt horší a nic se nedaří, tak možná bude lepší najít jim jiný domov s víc sluníčka. Každopádně zkus ty sukulenty a uvidíš, jak se jim bude dařit.

131 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Lukáš Sládek
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Nejlepší místa pro umístění kaktusů v interiéruObjevte, kde umístit kaktusy v bytě, aby prospívaly a vypadaly zdravě. Zjistěte, jaké podmínky potřebují a jak je umístit tak, aby se staly ozdobou va...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky