Meskalin.cz/Fórum/Jak umístit kaktusy na zimu, aby přežily?

Jak umístit kaktusy na zimu, aby přežily?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám pár otázek ohledně toho, jak se postarat o své kaktusy přes zimu. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny, ale přece jenom chci udělat vše pro to, aby mi přežily i v těch nejchladnějších měsících. Mám je na okně, kde je během dne docela dost světla, ale v noci teplota klesá. Jak mám tedy umístit své kaktusy? Je lepší je přenést na nějaké teplejší místo nebo je nechat tam, kde jsou? A co se týče vlhkosti vzduchu – mohu je nechat v místnosti, kde se vytápí, nebo by to pro ně mohlo být špatné? Zapomněl jsem zmínit, že je mám celkem ráda a nechci riskovat jejich úhyn. Myslíte si, že by se měli také pravidelně zalévat i v zimě, nebo by měly zůstat úplně bez vody? Jaké máte zkušenosti s umístěním kaktusů na zimu? Toužím po všech radách a doporučeních, protože bych nerad dopadl špatně. Děkuji moc za pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2022
Richard Karásek

Kaktusy jsou sice odolné, ale zima může být tricky. Pokud máš kaktusy na okně, tak sleduj, jak moc tam klesá teplota. Ideál je, když je dáš do chladnější místnosti s dobrým světlem, třeba na stůl nebo parapet, kde nebude moc průvanu. Co se týká vytápění, tak to může být problém, protože suchý vzduch jim nesvědčí. Pokud je v místnosti teplo, tak je lepší mít je dál od topení. Zálivka? V zimě šetři vodou. Kaktusy většinou v zimě spí, takže stačí zalít jednou za měsíc nebo i míň. Jen pozor na přemokření! Klidně se podívej na substrát, jestli je suchý, než je zaliješ. Zkus to tak a uvidíš, že to zvládnou!

110 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2025
Rudolf Hloušek

Když se blíží zima, je fajn mít kaktusy na světle, ale radši je přesuň na místo, kde je tepleji a bez mrazu. Ideální teplota by měla být kolem 10-15°C. Když máš vytápěnou místnost, tak to je v pohodě, jen dej pozor na to, aby vzduch nebyl moc suchý, mohla bys zkusit postavit vedle kaktusů nějakou misku s vodou, aby se vlhkost zvýšila. Zálivku v zimě moc neřeš, kaktusy spí, takže stačí je zalít jen občas, když substrát úplně proschně – jinak hrozí hniloba kořenů. Měj na paměti, že rozhodně nesnáší mráz a vlhko! Takže klidně je dej někam do rohu bytu, kde bude teplo a světlo. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
7. 5. 2023
Alois Kysela
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Výběr ideální polohy pro exotické rostliny během zimních měsícůObjevte, jak správně chránit exotické rostliny během zimních měsíců a zajistit jim ideální podmínky pro přežití.
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky