Meskalin.cz/Fórum/Jak udržet kaktusy v teple během zimy?

Jak udržet kaktusy v teple během zimy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů. Jsem tu s otázkou, která mě trápí už nějakou dobu. Jak vlastně udržet naše oblíbené kaktusy v teple během zimy? Vím, že kaktusy potřebují specifické podmínky a obávám se, že moje péče o ně v chladných měsících není dostatečná. Mám několik kaktusů, které jsem si pořídil za poslední roky, a chtěl bych je ochránit před mrazem a studeným vzduchem. Zatím je mám na okně, ale přemýšlím, jestli to je to nejlepší místo, nebo by bylo lepší je přesunout třeba do nějakého skleníku? Zkoušel jsem už různé metody, jako zakrývání květináčů nebo používání osvětlení, ale nejsem si jistý, jestli to dělám správně. Mohli byste mi prosím poradit, jaké jsou nejlepší způsoby, jak udržet kaktusy v teple? Co doporučujete z pohledu umístění, zálivky nebo třeba i výživy během zimních měsíců? Děkuji za jakoukoli pomoc a rady, které mi pomohou zachovat moje rostliny zdravé a šťastné!

149 slov
1.5 minut čtení
17. 4. 2023
Matěj Zajíc

Tak já ti poradím, co jsem se naučil. Kaktusy většinou milujou světlo, takže pokud je máš na okně, to je fajn, ale pozor na průvan a zimu! Když teplota klesne pod 10 stupňů, už to není dobrý. Zkus je přesunout někam, kde je tepleji, třeba do světlého sklepa nebo na jiný okno, co není tolik v chladu.

S zaléváním to nepřeháněj, v zimě většinou spí, tak stačí jednou za měsíc. Hlavně nedávej vodu na mokrou půdu, to je smrtící. Co se týče živin, tak během zimy moc nemusíš hnojit, kaktusy si vystačí s tím, co mají.

Pokud máš skleník nebo nějaký prostor, kde bys je mohl chránit před mrazem a furt tam bude světlo, bylo by to ideální. Případně zkus použít světlo s nízkým výkonem, aby se zahřály. Ať to zvládneš!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Viktor Kouba

Myslím, že mít kaktusy na okně je v zimě docela dobrý nápad, ale je důležité, aby na ně nesvítilo moc studené světlo. Zkus je posunout dál od okna, jestli se ti tam dělá zima. Ideální teplota je kolem 10-15 stupňů, ale některé kaktusy to zvládnou i víc. Co se týče zálivky, tak v zimě fakt šetři. Kaktusy potřebují mnohem míň vody, jinak můžeš mít problém s hnilobou. A úplně zapomeň na hnojivo během zimy, to jim teď moc nepomůže. Jestli máš možnost, zkus skleník, ale i doma to jde. Jen dej pozor na to, aby tam nebylo moc vlhko a teplo zároveň. Takže když tak, nastav ventilátor nebo něco podobného. Hlavně se neboj experimentovat a sledovat, co jim vyhovuje.

119 slov
1.2 minut čtení
9. 1. 2025
Bedřich Kopal
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Výběr ideální polohy pro exotické rostliny během zimních měsícůObjevte, jak správně chránit exotické rostliny během zimních měsíců a zajistit jim ideální podmínky pro přežití.
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky